Hrdinský epos o Kladeňácích aneb Jak Jágr potkal Wittgensteina

Kladno – Před pěti lety se úspěch českých hokejistů v Naganu stal inspirací k opeře, kterou uvedlo Stavovské divadlo. Tentokrát se v hokejové kluziště promění jeviště Středočeského divadla v Kladně. Dnes večer v premiéře uvede „hrdinský epos se zpěvy“ – Jaromír Jágr, Kladeňák. Hru si divadlo objednalo u autorského tandemu Petr Kolečko – Tomáš Svoboda. Přáním divadlo bylo představení, které by vystihlo kladenský genius loci a zároveň bylo zábavné a úsměvné. Vznikla tak hra, v níž se potkávají dva významný místní rodáci – hokejista Jaromír Jágr a filozof Ludwig von Wittgenstein.

„Chtěli jsme genius loci udělat přes postavy, přes lidi, kteří v Kladně žijí. Logicky nám z toho vyšel Jaromír Jágr jako postava hrdiny. K němu jako pandán zpochybňující filozof Ludwig von Wittgenstein, který je syn Leopoldiny Wittgensteinové, podle níž se jmenuje celá Poldi,“ vysvětlil Tomáš Svoboda, který je nejen autorem části textů, ale také režisérem hry.

Spojením dvou kladenských osobností podle něho vznikl dobrý konflikt mezi Wittgensteinem, neduživým filozofem, který je ztělesněním pochybností, a Jágrem, jenž „se směje, když mu někdo vyrazí čtyři zuby při zápase“.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Jednoho dne najde Jágr ve své posteli slavné dílo Ludwiga von Wittgensteina. Filozof se mu začne zjevovat i ve snech a významným způsobem ovlivňovat jeho hokejovou kariéru. Skleslý Jágr hledá radu mimo jiné i u svého spoluhráče z NHL Maria Lemieuxe, který sice prohlásí, že veškeré duchovno je na ledě na nic, ale prozradí zároveň, že každého významného hokejistu ve snech straší nějaký filozof. Jeho prý po nocích navštěvuje Voltaire…

Cílem tvůrců podle Svobody nebylo zesměšňovat hokejisty ani filozofy. „Představení je dělané citlivě a ve prospěch hokeje. Legrace má vycházet z konfliktu, ze střetu mezi Jágrem a Wittgensteinem, protože tohle spojení nějak nejde dohromady, ne z toho, že bychom jednoho nebo druhého nějak ponižovali,“ tvrdí.

Podobně vidí úsměvné vyznění hry i David Matásek, který si na prknech kladenského divadla zahraje Jágra. „Jaromír je náš hrdina, bez nějakých postranních výkladů, takhle to prostě je a my si nemůžeme dovolit z těch mála hrdinů, co máme, dělat legraci. Takže pokud je hra místy úsměvná, tak je to formou, kterou texty podáváme,“ vysvětlil. Nejtěžší na roli slavného hokejisty bylo prý hrát hokej. „Naplnit představy režiséra a diváků o tom, jak by měl hokej vypadat,“ upřesnil Matásek.

Ačkoli nejde o životopisnou inscenaci, některé skutečnosti z Jágrova života i kariéry autoři ve hře kopírují – například přátelství s Mariem Lemieuxem nebo vztah s modelkou Andreou Verešovou. Na jevišti se objeví třeba i Robert Záruba nebo Inna Puhajková.

Na premiéru pozvalo divadlo Jágrovi rodiče a jeho sestru, slavného hráče ale nekontaktovali. „Chápeme, že je natolik vytížený, že přijet nemůže,“ uvedla dramaturgyně Ilona Smejkalová. Velký zájem o „hrdinský epos“ mají ale diváci. Všech pět set míst na premiéru i na první dvě říjnové reprízy je už vyprodáno. Hru bude od 5. listopadu uvádět také pražské Divadlo pod Palmovkou. 

Jaromír Jágr, Kladeňák - režie: Tomáš Svoboda; hudba: Karel Albrecht; texty písní: Petr Kolečko, Tomáš Svoboda; hrají: David Matásek (Jaromír Jágr), Miroslav Večerka (Robert Záruba), Veronika Pavlasová (Andrea Verešová), Dana Marková (Inna Puhajková), Tomáš Petřík (Mario Lemieux), Štěpán Benoni, Jana Jiskrová, Lukáš Homola, Zdeněk Dolanský, Zdeněk Velen, Jan Krafka, Lenka Zbranková, Svatava Milková, Zuzana Mixová a další.

  • Jágr a Wittgenstein autor: Michal Kamaryt, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1165/116431.jpg
  • Jaromír Jágr, Kladeňák autor: Michal Kamaryt, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1165/116427.jpg
  • David Matásek jako Jágr a Jana Jiskrová jako Poldi Wittgensteinová ve hře Jaromír Jágr, Kladeňák autor: Michal Kamaryt, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1165/116424.jpg
  • David Matásek jako Jágr a Dana Marková jako Inna Puhajková ve hře Jaromír Jágr, Kladeňák autor: Michal Kamaryt, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1165/116426.jpg
Vydáno pod