Vydavatelé knih už pochopili, že mluvené slovo není konkurence. Loni se audioknih prodalo za 267 milionů

Obrat maloobchodního trhu audioknih v České republice loni činil přes 267 milionů korun, což představuje meziroční nárůst zhruba o tři procenta. Žánrově posluchači nejčastěji sáhli po detektivkách a thrillerech, mezi nejprodávanější tituly patří ale sci-fi Spasitel a oba dva díly románové kroniky Šikmý kostel. Roste produkce domácích autorů na úkor zahraničních.

Poměr digitálního prodeje vůči fyzickým nosičům se na prodeji audioknih zvýšil z 66,6 procenta v roce 2021 na 71 procent v roce 2022. I tak se loni prodalo přes 252 tisíc fyzických nosičů audioknih a mluveného slova, oproti předchozímu roku, kdy to bylo 240 tisíc fyzických nosičů. Vyplývá to ze zprávy o trhu audioknih a mluveného slova v roce 2022 v Česku sestavené na základě podkladů členů Asociace vydavatelů audioknih (AVA). 

Trend mluveného slova podle předsedkyně Výboru AVA Kateřiny Konopáskové posílila koronavirová pandemie, lidé u poslechu zůstali i po jejím skončení. Dávno už také zmizel strach vydavatelů, že jim audioknihy uberou čtenáře knih. „Pochopili, že se doplňují. Lidé si koupí ty své dvě knížky a ještě třeba sáhnou po audioknize,“ podotýká Konopásková. 

V roce 2022 vyšlo u vydavatelství, která přispěla do statistik AVA, 644 nových titulů – o pětašedesát více než předloni. Na vrchol zájmu se z žánrů nově dostaly detektivky a thrillery, dříve vedla beletrie, zlom opět souvisí s pandemií.

Nejprodávanější audiokniha za rok 2022 je Spasitel
Zdroj: AVA

„Na trhu stoupá i počet knižních vydavatelů, kteří si zároveň kupují práva i pro audioknihu. Máme trend, kdy vyjde kniha tištěná a s ní zároveň i audiokniha,“ dodává Konopásková.

Přes úspěch audioknih jejich vydavatelé pociťují několik překážek bránících dalšímu plnému rozvoji a šíření audioknih. „Jde o daňové zatížení audioknih, hrozící vyšší DPH, dále nelegální stahování a nemožnost při jejich nákupu uplatnit firemní benefity a programy,“ sdělila místopředsedkyně Výboru AVA Monika Oweyssi.

Čeští autoři na vzestupu

Nejprodávanějšími audioknihami roku 2022 se staly sci-fi Spasitel Andyho Weira načtené Lukášem Hlavicou a již podruhé za sebou Šikmý kostel podle knihy Karin Lednické v interpretaci Vilmy Cibulkové a také pokračování této románové kroniky, které načetl Jan Szymik.

Nadále rostl podíl produkce českých a slovenských autorů, který tvoří bezmála sedmdesát procent. „U zahraniční literatury po covidu, kdy se méně tisklo, vydavatelé silně pociťují zvýšené náklady na nákup práv audioknih,“ domnívá se Konopásková. 

AVA je vyhlašovatelem ankety Audiokniha roku, výsledky za rok 2022 zveřejní 27. dubna. Loni se absolutním vítězem stal Agent, dokumentární audio-rekonstrukce vraždy bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka.

Audioknihám se daří (zdroj: ČT24)