Může se čtrnáct lidí dohodnout o jednom domě? Ve Zlíně zasedá Společenstvo vlastníků

Městské divadlo Zlín uvede Společenstvo vlastníků (zdroj: ČT24)

Městské divadlo Zlín zařazuje na repertoár nově inscenaci Společenstvo vlastníků. Komedii, ve které diváci můžou poznat své sousedy i sami sebe. Hru Jiřího Havelky proslavil film Vlastníci, který autor natočil jako svůj celovečerní režijní debut podle vlastního scénáře.

Jeviště zlínského divadla se promění ve schůzi vlastníků bytových jednotek. Projednat je třeba střecha v havarijním stavu, nutnost nových plynových rozvodů a zřízení výtahu. Jenže ve fondu oprav je pouze sto padesát tisíc korun a shodnout se na prioritách nebude snadné. Téměř každý ze čtrnácti vlastníků má jinou představu o řešení.

Najít se všemi společnou řeč se snaží odhodlaná předsedkyně společenství – ve filmu ji hrála Tereza Ramba, ve zlínském divadle Petra Králová. Místo věcné debaty se ale postupně vyjevují povahy jednotlivých účastníků schůze. Jejich skryté zájmy i otevřená nenávist. „Na půdorysu jedné schůze sledujeme podobenství celé společnosti,“ upozorňuje dramaturgyně Katarína Kašpárková Koišová.

Režie se ujal umělecký ředitel divadla Patrik Lančarič. „V principu se ta hra inscenuje v komorních prostorech, v malých divadlech. Postavená je na blízkém kontaktu herce s divákem. My jsme se pokusili Vlastníky dostat na naše velké jeviště,“ podotýká.

Z divadla do filmu

Jiří Havelka hru napsal původně pro soubor Vosto5. Od té doby se hrála i v dalších tuzemských divadlech a také v Polsku. Havelka za ni získal Cenu Marka Ravenhilla a nominaci na Cenu divadelní kritiky. Na jejím základě také napsal scénář ke svému režijnímu celovečernímu debutu ve filmu. Snímek Vlastníci získal tři České lvy, jeden z nich za scénář.

Aktuálně tuzemská kina promítají Havelkův druhý titul. Ke komedii Mimořádná událost se volně inspiroval skutečnou událostí: osobním vlakem, který ujel strojvedoucímu. Havelkovi nešlo o věrnou rekonstrukci, podobně jako u Společenstva vlastníků ho zajímalo, jestli se skupina nesourodých lidí dovede shodnout na řešení.