Havelka natočil komedii o vlaku bez strojvedoucího. Skutečnost zní někdy neskutečně, všímá si

Jak se zachová cestující, když se ocitne ve vlaku, který nikdo neřídí? Režiséra a scenáristu Jiřího Havelku zajímala odpověď natolik, že na ní postavil svůj druhý celovečerní film. K Mimořádné události ho inspirovala skutečná železniční nehoda.

Filmovou mimořádnou událost způsobí strojvedoucí lokálky, když musí zastavit mezi poli, aby vyřešil drobný technický problém. Bohužel v mírném protisvahu mu vlak ujede a samospádem se vrací do stanice, odkud vyjel. Cestující jsou nejprve rádi, že už se lokálka dala znovu do pohybu, ale pak si uvědomí, že špatným směrem.

Velmi nesourodá skupina lidí se tak ocitne v omezeném prostoru. Podobně jako v Havelkově celovečerním režijním debutu Vlastnících, kdy si téměř celý film vystačil s mikroprostorem domovní schůze. Havelka za scénář k Vlastníkům obdržel Českého lva.

Podle (ne)skutečných událostí

Námět k Mimořádné události mu poskytla obdobná nehoda, k níž došlo v roce 2019 na Českomoravské vrchovině. Záměrem filmu není ale rekonstrukce původních událostí, tvůrce především zajímá, jak se obyčejní lidé zachovají v extrémní situaci. „Snažil jsem se převtělovat do různých postav, jak by reagovaly. A došel jsem k tomu, že jak by člověk jednal v krizové situaci, zjistí, až když ta krizová situace nastane,“ odpovídá na otázku, jestli by si on sám dovedl poradit.

Se spoluscenáristou Davidem Dvořákem je při psaní zajímala neuvěřitelnost skutečných příhod. Filmu proto dali podtitul „podle neskutečné události“. „Ona je to skutečná událost, ale bizarnost, a i když člověk slyšel, co se tam dělo, z reportáží nebo zpráv Drážní inspekce, tak mu to přijde neskutečné. Rovina mezi skutečným a neskutečným nás také zajímala,“ podotýká.

Kopta řídí, Plodková, Chmela nebo Švehlík se vezou

Komedii natáčel na trati mezi Kolešovicemi a Chrášťany. Nešťastného strojvůdce si zahrál Václav Kopta, nedobrovolnými pasažéry neřízeného vlaku jsou Jana Plodková, Igor Chmela, Jenovéfa Boková, Jaroslav Plesl, Alois Švehlík, Ctirad Götz, Tereza Marečková, Marie Ludvíková, Oliver Vyskočil, Beáta Mikušová, Milan Koritjak, Fedir Kis a Daniel Horečný.

Do kin se Mimořádná událost dostane 3. února. „Názvem si nadbíháme, ale samozřejmě doufám, že ano, že to bude pro diváky mimořádný zážitek v mnoha ohledech,“ uzavírá Havelka. Film vznikl s přispěním České televize.

Jiří Havelka hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)