Na Zlaté glóby je nominováno i Moje slunce Mad české režisérky Pavlátové

Ocenění Zlatý glóbus může získat i celovečerní snímek režisérky Michaely Pavlátové. Drama Moje slunce Mad je nominován v kategorii animovaných titulů. Hlavní hrdinkou příběhu, inspirovaného skutečností, je Češka, která se provdá do Kábulu. Česko-francouzsko-slovenský snímek koprodukovala Česká televize.

Film Moje Slunce Mad vychází z knihy novinářky Petry Procházkové, jejíž manžel pochází taktéž z Afghánistánu. Scénář podle jejího literárního příběhu napsal Ivan Arsenjev. Režie se chopila Michaela Pavlátová, filmařka, která působí jako vedoucí katedry animace na FAMU.

Pro Moje slunce Mad zvolila malovanou animaci, protože chtěla dokázat, že i animovaně lze zpracovat vážná témata. Kábulské exteriéry animátoři vytvářeli podle dokumentárních snímků i dojmů autorky knižní předlohy Procházkové.

Příběh sleduje Češku Helenu, která se odstěhuje za svým budoucím manželem do Kábulu. Tam jí do cesty vstoupí citlivý chlapec Mad z dalekých hor. Film má vedle českého dabingu také mezinárodní jazykovou verzi, která míchá češtinu, angličtinu a darí – jazyk, jímž se mluví na území Afghánistánu.

Michaela Pavlátová na festivalu v Annecy
Zdroj: Negativ

Je šance i na Oscara?

Animace oceňují Zlaté glóby v samostatné kategorii teprve od roku 2007, české jméno se v nominacích objevuje poprvé. Vítězové aktuálního ročníku budou vyhlášeni 9. ledna. Snímek už ocenila porota francouzského filmového festivalu v Annecy. Na prestižní přehlídce animované kinematografie tak díky Mému slunci Mad po mnoha letech uspěl majoritně český film.

Producenti rovněž doufají, že příběh osloví i americké akademiky při hlasování o Oscara. Do filmového klání ho vyslal zahraniční distributor spolu s českým producentem. O zastupování české kinematografie v kategorii pro nejlepší cizojazyčný snímek se Moje slunce Mad neucházelo. O tuto sošku za Česko soutěží Zátopek Davida Ondříčka. Širší nominace americká akademie oznámí 21. prosince.

Afghánský konkurent a tři „disneyovky“

Na Zlatých glóbech dramatu Michaely Pavlátové konkuruje další příběh z Afghánistánu. V dokumentárním animovaném filmu Utéct (Flee) sleduje dánský režisér Jonas Poher Rasmusen příběh afghánského utečence.

Pětici nominací doplňují tři tituly ze studia Disney: Encanto o dívce, která jako jediná z rodiny není obdařena magickou mocí; Luca o vodních příšerách vydávajících se na italské riviéře za teenagery a Raya a drak o mladé válečnici, která stopuje posledního draka.

Celkově nejvíce nominací na Zlaté glóby sesbíraly drama Belfast o životě v Severním Irsku na konci šedesátých let a western Síla psa. Oba tituly mají po sedmi šancích. Mezi hereckými nominacemi se objevilaj ména Benedicta Cumberbatche, který hraje v Síle psa, Javiera Bardema, Nicole Kidmanové, ale také Lady Gaga.