K 80. narozeninám Karla Gotta vydal Supraphon 80 největších hitů

Suphraphon vydává speciální box s nejlepšímy singlovými nahrávkami Karla Gotta (zdroj: ČT24)

K 80. narozeninám zpěváka Karla Gotta vyšla speciální kompilace. Supraphon totiž vydal kolekci 80 největších hitů zlatého slavíka. V bohatém archivu firmy se nachází i Gottova vůbec první nahrávka z roku 1960, o pět let později pak vyšlo jeho první album nazvané Zpívá Karel Gott.

Supraphon schraňuje ve svém archivu stovky řadových alb, reedic nebo singlů Karla Gotta. Jeho nejúspěšnějším albem a zároveň nejúspěšnějším albem celého Supraphonu zůstávají Vánoce ve zlaté Praze. Podle Michala Máky dnes prodeje včetně kazet, CD nebo digitálního stahování dosahují úrovně 700 tisíc, což je podle něj neuvěřitelné číslo.

Spolupráce Karla Gotta s tímto vydavatelstvím začala už před 59 lety. V dubnu 1960 totiž vyšla jeho první nahrávka Careless love, kterou Gott nazpíval anglicky. Ta nejdřív kolovala jen mezi rádii, na EP desce se objevila až po třech letech.

První album, které vešlo ve známost pod názvem Zpívá Karel Gott, pak vyšlo v roce 1965. „Tohle album je v podstatě kompilátem singlů, což byla v 60. letech běžná praxe. Existovaly nahrávky a ty se potom daly na jednu desku. První dlouhohrající album Karla Gotta vyšlo v roce 1965 a obsahuje už tehdejší prověřené hity Maria nebo Oči má sněhem zaváté,“ dodává Michal Máka ze Supraphonu.

Do bohatého archivu sáhne vydavatelství vždy, když chce pustit do světa jednu ze svých výpravných reedic. Spolehnout se může na původní průvodky a hlavně na originální pásy, které slibují nejlepší zvuk. Nejnovějším počinem je speciální box ke zpěvákovým osmdesátinám s nejlepšími singlovými nahrávkami.