Karel je Gott. Česká televize slaví osmdesátiny slavného zpěváka

V neděli 14. července oslaví Karel Gott osmdesátiny. Ke gratulantům se přidává i Česká televize, která populárního zpěváka připomíná několika pořady. Novinkou je třídílný bilanční dokument Karel je Gott. Za životem několikanásobného slavíka se bude ohlížet vždy v sobotu večer, první část odvysílá ČT1 13. července.

Dokumentární minisérie Michala Herze Karel je Gott chronologicky mapuje život zpěváka, který se na špici české populární hudby drží už několik desetiletí. Od úplných pěveckých začátků elektromontéra z ČKD přes účinkování v Semaforu či divadle Apollo a vystupování v Las Vegas až po současnost. Gottovo vyprávění je prokládáno archivními materiály a také rozhovory s jeho uměleckými kolegy a přáteli.

Upoutávka: Dokument Karel je Gott na ČT1

Mistrovo pěvecké umění připomene několik koncertních záznamů. Do roku 1973 nahlédne recitál (12. července od 20:20 na ČT art) z Hudebního divadla Karlín. Za doprovodu orchestru Ladislava Štaidla zazní hity jako Má první láska se dnes vdává, Kávu si osladím, Mistrál nebo Lady Carneval. 

O deset let zpátky se pak vrátí záznam koncertu, který vznikl ke Gottovým sedmdesátinám (první část uvede ČT1 12. července od 22:25, druhou část stejný program 13. července od 20:45). Při velkolepé galashow přišlo do pražské O2 areny popřát zpěvákovi na sto třicet hostů. 

ČT připomene také odskoky Karla Gotta do hereckých rolí. Z novějších se jubilant představí v povídce Škoda lásky (14. července od 14:55 na ČT1), kterou v roce 2013 natočil Jan Hřebejk podle povídky Petra Šabacha. Gott si zahrál sám sebe, tedy populárního zpěváka, jehož pronásleduje urputná postarší fanynka, a Mistr s pomocí moderátora Karla Šípa vymýšlí, jak se jí zbavit.

Škoda lásky / Karel Gott, Karel Šíp
Zdroj: Zuzana Páchová/ČT

Překvapením pro některé diváky pak možná bude hudební snímek Čas slunce a růží (14. července od 20:20 na ČT art). S Karlem Gottem koláž jeho písní natočil v roce 1968 ve scenerii slovenské krajiny Jan Němec, výrazná osobnost československé nové vlny.  

S oslavencem se diváci mohou potkat také Na plovárně (14. července na ČT2 od 13:20), v pořaduVšechnopárty (20. července na ČT1 od 20:00) nebo s ním „zajít“ Na kus řeči (12. července na ČT1 od 14:30).