Když se ozve Krakonoš. Na obrazovkách České televize poprvé zasáhnou Hasiči

Česká televize nabídne dokumentární sérii Hasiči (zdroj: ČT24)

Česká televize nabídne novou dokumentární sérii Hasiči. Šest dílů ukáže nejen zásahy proti nebezpečným živlům, záchranu životů při autonehodách, ale i neustálou a důkladnou přípravu, kterou hasiči procházejí. Za oponu práce, která vyžaduje absolutní nasazení a kde často rozhodují vteřiny, diváky poprvé vezme ČT2 ve středu od 21:55.

Hasičská stanice Liberec ochraňuje prakticky celé Liberecko neboli slangově „Zónu Sever“. Pracuje v ní 60 mužů, kteří jsou ve třech směnách, 24 hodin denně, přichystáni zachraňovat majetek, zdraví i životy. Filmový štáb s nimi byl přes 12 měsíců takřka denně.

„Proniknout do života profesionální hasičské stanice nebylo nic jednoduchého. Každý její pracovní den je úplně jiný, práce je nesmírně těžká, nebezpečná, psychicky náročná a výrazně ovlivňuje i běžný život všech našich hrdinů. Přesto doufám, že se nám podařilo být věrně u toho, abychom divákům zprostředkovali nevšední zážitek ze zásahu,“ říká kreativní producentka Martina Šantavá.

Tvůrci se nezaměřili pouze na profesionální stránku života hasičů, ale nahlédli také do jejich soukromí. Odhalili tak, jaké osobnosti skrývá liberecká požární stanice a jak tito každodenní hrdinové tráví čas, pokud zrovna nechrání zdraví, životy či majetek.

Divák uvidí každodenní rutinu požární stanice i náročnou akci.  Režisér cyklu Jiří Fedurco upozorňuje, že jeden z navrhovaných názvů seriálu o hasičích zněl „Když se ozve Krakonoš“.

„Hasiči totiž tuto větu velmi často vyslovovali. Brzy jsme pochopili proč. Jako předpolí samotného poplachu se totiž v liberecké stanici z amplionů ozývá znělka z Krkonošských pohádek. To proto, aby se hasiči nepolekali a v klidu se soustředili na samotný poplach, který se spouští až po Krakonošovi,“ vysvětluje režisér.

První díl dokumentárního seriálu Hasiči odvysílá ČT2 ve středu od 21:55. Další díly pak budou následovat vždy ve středu večer.