Rozpolcený génius Bernstein sjednotil porotu Zlaté Prahy

Spoluautor muzikálu West Side Story, dirigent, skladatel, pedagog, klavírista a popularizátor vážné hudby. To vše byl Leonard Bernstein. A nyní je i vítězem mezinárodního festivalu Zlatá Praha. Německý dokument o tomto tvůrci s podtitulem Rozpolcený génius získal hlavní cenu na 55. ročníku přehlídky toho nejlepšího, co vzniklo v televizní tvorbě o divadle tanci a divadle. Jejím pořadatelem je Česká televize.

Vítězný dokument natočil Thomas von Steinaecker v koprodukci stanic ZDF a ARTE. „Tento intimní dokument mapuje Bernsteinovy osobní vzestupy i pády, jeho touhu být uznávaným skladatelem, ale přibližuje i umělcův život poznamenaný tragickými událostmi. Hluboký vhled do rozporuplné osobnosti hudebního génia nám kromě řady pamětníků zprostředkují Bernsteinovy děti Jamie, Nina a Alexander,“ zdůvodnila výběr porota.

Zděšení a Snění

O laureátovi nejvyššího ocenění Grand Prix Golden Prague rozhodovali porotci z Německa, České republiky, Estonska, Walesu a Rakouska. Do soutěže letošního ročníku byly přihlášeny snímky od téměř čtyřiceti producentů a televizních společností z celého světa. Vedle hlavní ceny mohly získat také dva České křišťály. 

Mezi dokumenty o hudbě, tanci a divadle nejvíce zaujal netradiční kanadský hudební snímek Snění o židovských Vánocích. V kategorii Český křišťál – Performing Arts, zaměřené na  hudební a taneční pořady včetně záznamů koncertů, zvítězilo taneční divadlo Zděšení, které vychází z životní zkušenosti herce Jonathona Younga.

Zděšení
Zdroj: MTF Zlatá Praha

Na slavnostním večeru bylo uděleno i několik dalších speciálních cen. Ocenění Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 si v sobotu večer odnesl německý snímek Hudba a moc, jenž zkoumá různé pohledy na politické aspekty hudby. Cenu České televize získal německý snímek o známém choreografovi Nižinský – Balet Johna Neumeiera. A Speciální uznání za mimořádný umělecký počin patří televiznímu zpracování komorní opery Bohuslava Martinů Čím lidé žijí.