V Divoké Šárce prodávali nevěstu. Stejně jako před sto lety

Prodaná nevěsta pod širým nebem (zdroj: ČT24)

Více než pět tisíc diváků sledovalo v neděli pod širým nebem Prodanou nevěstu. V lesním divadle v pražském údolí Divoké Šárky operu Bedřicha Smetany představili umělci z Národního divadla. Uvádění operních inscenací v přírodních kulisách tu má dlouholetou tradici.

Komická opera o věrném milování navzdory pletichám nebyla pro letošní program vybrána náhodou. Souvisí se 100. výročím vzniku republiky. „Na oslavu prvního dne svobody, tedy 29. října 1918, uvedlo Národní divadlo Prodanou nevěstu,“ připomněla spolupořadatelka akce Renée Nachtigallová. 

Prodanka navíc byla také vůbec prvním představením na přírodní scéně v Šárce, ve své době největší v Evropě. Venkovní divadlo touto operou zahájilo svou činnost v roce 1913. Tradice operních inscenací pak byla obnovena před čtrnácti lety. Návštěvníci tu už mohli vidět mnohé slavné české opery jako Dvě vdovy, Čerta a Káču, Rusalku nebo Jakobína. 

Drny a šišky místo kašírek

„Vždycky se snažíme přiblížit přírodě. Nemáme tady žádné kašírky, všechno je pravé,“ upozorňuje spolurežisérka představení Jana Divišová, že tvůrci i účinkující využívají venkovní prostor. 

Improvizované zázemí, kdy šatny a maskérny nahrazují stany, vyžaduje improvizaci i od divadelníků – a to jak na jevišti, tak v zákulisí. „Drnů a šišek se ale dá využít,“ vidí i výhody pěvec Luděk Vele, představitel Kecala. Jako Jeníka mohlo publikum v neděli slyšet Aleše Brisceina, jako Mařenku Danu Burešovou.

Prodaná nevěsta v Divoké Šárce v roce 2006
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Podle Veleho navíc případné nepohodlí vynahradí výsledný zážitek. „Myslím si, že představení má neopakovatelnou atmosféru,“ domnívá se. Souhlasí s ním i diváci, kterých se do Šárky na jediné představení v roce vydá vždy několik tisíc, a zdaleka ne jen z Prahy.