Svár duše s tělem neukončil ani festival jak víno

Svár duše s tělem zahájil Hudební festival Znojmo (zdroj: ČT24)

Oratorium z konce 16. století zahájilo osmnáctidenní hudební festival ve Znojmě. Svár duše s tělem od Emilia de' Cavalieriho je nejstarším podobným dílem a stal se základem žánru barokní opery. Hudebně-dramatické nastudování skladby vzniklo na míru znojemskému festivalu, který si pro celý letošní ročník také vypůjčil jeho jméno.

Cavalieriho oratorium zpracovává oblíbený středověký motiv – hádku mezi duší a tělem o to, kdo z nich je odpovědný za hříchy, jichž se člověk v životě dopustil. Spor se vede už od ráje, kde Adam s Evou podlehli pokušení.

„Od té doby člověk putuje životem, zažívá strasti, bolesti, ale na druhé straně i radosti, takže u něj neustále vnitřně bojuje duše s tělem. A protože tělo a duše jedno jest, tak tento dialog bude neustále trvat, dokud lidstvo trvá,“ doplnila Ladislava Košíková, režisérka a choreografka znojemského zinscenování Cavalieriho skladby.

Svár duše s tělem je jeho nejslavnější dílo. Poprvé jej uvedl dva roky před svou smrtí v Římě. Po více než čtyřech staletích je ale díky tehdejším zápisům možné oratorium zrekonstruovat. „Je zajímavé, že v roce 1600 vyšlo tiskem toto dílo, které editoval sám Emilio de' Cavalieri, a je zarážející, s jakou pečlivostí a přesností bylo vytištěno,“ oceňuje dirigent Roman Válek. „V notách ovšem například není, jaké nástroje mají hrát,“ dodává.

Svár duše s tělem (Hudební festival Znojmo)
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Vedle notového zápisu ale Cavalieri vydal i předmluvu, v níž doporučuje obsazení hudebních nástrojů nebo i oblečení zpěváků. Soubor pod taktovkou Romana Válka se ale autorových předpisů ve všem nedržel. „Máme tam takzvanou cistru, jakousi lidovou balalajku, která v humorných částech vytváří určitý kolorit,“ upozornil posluchače.

Svár duše s tělem mohou ve znojemském kostele sv. Michaela archanděla zažít ještě v pátek a v sobotu.

Baroko, cimbál i swing na víně

Program festivalu pokračuje až do 29. července. Zahrnuje cimbálovou muziku, swingovou tančírnu, koncert festivalového patrona houslisty Pavla Šporcla, koncert spojený s večeří na vranovském zámku či barokní muzicírování při svíčkách.

Připravuje se také hudební happening v ulicích Znojma a na závěr festivalu procházka s piknikem v Národním parku Podyjí. V souladu s mottem „festival jak víno“ jsou navíc koncerty doprovázeny ochutnávkou vín od regionálních vinařů.