Melancholická výměna ženských těl. Začínají Letní shakespearovské slavnosti

Začínají tradiční Letní shakespearovské slavnosti (zdroj: ČT24)

Tradiční Letní shakespearovské slavnosti v úterý večer v prostorách Pražského hradu zahájí premiéra méně hrané melancholické komedie Dobrý konec všechno spraví v režii Jana Antonína Pitínského. Slavnosti letos na scénách v Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě do 7. září nabídnou celkem 144 představení 11 různých inscenací.

Komedie Dobrý konec všechno spraví je sice divácky méně známá, mezi Shakespearovými hrami má ale mimořádné postavení. Inscenace o neopětované lásce totiž znamená autorovo loučení se žánrem komedie, upozornil překladatel Martin Hilský.

„Zatímco v raných Shakespearových komediích je úhelným divadelním prostředkem převlek ženské postavy za mužskou, v této hře jde už o výměnu ženských těl. Je tam postelový trik,“ naznačuje Hilský zápletku temné či hořké komedie, jak bývá hra nazývána.

Dobrý konec všechno spraví je teprve druhým shakespearovským titulem Jana Antonína Pitínského. „Proč mě Shakespeare míjel, když ho tak miluji? Prostě nevím. Dobrý konec všechno spraví jsem si zvolil sám. Je to hra jemná, dokonce víc jemná než křehká, má v sobě zvláštní stesk a velmi zvláštní temperament, jenž je vyvolán střetem bezbožné, ale náboženské války a silné prosté touhy, jež je hlubokou láskou,“ uvažuje režisér.

V hlavní roli Heleny, která je kvůli nešťastné lásce k Bertramovi schopna udělat všechno, se představí mladá herečka Anna Fialová. V dalších rolích se objeví třeba Ondřej Pavelka, Martin Siničák, Marie Durnová, Jan Vlasák, Martin Dejdar, Oldřich Vízner nebo David Novotný. Do tvůrčího týmu patří také hudební skladatel Vladimír Franz.

Slavnosti zvou na 11 inscenací

Letní shakespearovské slavnosti na scénách v Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě mají letos na repertoáru celkem 11 inscenací. Diváci do 7. září uvidí celkem 144 představení. V Praze se odehrají v Královské zahradě Pražského hradu a v Lichtenštejnském paláci na Malostranském náměstí.

V programu slavností se letos bude po loňské premiéře dále hrát mimo jiné Hamlet v hlavní roli s Jaroslavem Pleslem. Návštěvníci si mohou užít také Mnoho povyku pro nic, komedii plnou intrik a milostných zvratů v režii Jiřího Menzela. Jubileum oslaví komedie Veselé paničky windsorské s Bolkem Polívkou, Simonou Stašovou a Evou Režnarovou v hlavních rolích, která se hraje už desátou sezonu.

Letos naposledy uvidí diváci Sen noci svatojánské a Romea a Julii. Na scénách v Praze pak nebudou chybět dvě cizojazyčná představení: anglicky hraná komedie Measure for Measure v podání Prague Shakespeare Company a bratislavská inscenace Komédia omylov.