Recenze: Thelma a Selma ženy nešetří

Název nové autorské hry repertoáru pražského A studia Rubín Thelma a Selma ne náhodou evokuje titul americké road movie Ridleyho Scotta Thelma a Louisa. Hravý, a přitom psychologicky závažný text dramatičky i dramaturgyně Dagmar Radové zrežíroval Jiří Ondra. Stěžejní party si s chutí střihly členky činohry Národního divadla Alena Štréblová s Pavlínou Štorkovou.

Výprava Jany Hauskrechtové, Matěje Koláčka a Davida Oupora schystala divákům útulnou lesní scenerii se starým srubem, ohništěm a vysokým stromem. Vůně dřeva a intenzita ženských prožitků s sebou přítomné strhnou na cestu ve dvou, kde je tím třetím vzdálený, a přece důvěrný partner. Muž - černý myslivec, oživlý totem, žhavý milenec, letitý manžel či vzájemnou nezávislost preferující přítel, toho času  na zahraničních studiích. To vše v příjemně neokázalém podání Petra Šmída.

Láska nablízko, láska na dálku

Touha vstoupit do posledního teritoria muže tvoří základ příběhu stvořeného fabulací osudů dvou věkově i zkušenostně odlišných kamarádek. Sebevědomá a energická Thelma (Alena Štréblová) seznamuje intelektuálně zaměřenou Selmu (Pavlína Štorková) se vznikem její čtvrtstoletí staré a unavené lásky, kdysi posilněné čerstvě nabytou politickou svobodou. Sugesci sdělení podtrhuje užití mikrofonu a bezeslovné přehrávání výjevů minulosti dvojicí v pozadí.

Thelma a Selma
Zdroj: Patrik Borecký/A studio Rubín

Terapii storytellingem asistují živá kytara, buben, hlasy. Přítomnost skutečné vody a plamene lihového vařiče dodávají trampskému prostředí na autenticitě. Překvapivé scénické momenty (místy hororového rázu) udržují pozornost a je na každém z návštěvníků, kterou z epizod, zda tu porevoluční, nebo soudobou, svou empatií podpoří. V průběhu představení tak soupeří tradiční model rodiny se soužitím po všech stránkách emancipovaných osobností, realizujících se především profesí.

Sonda do role žen

Sociologická sonda inscenace hovoří o rolích současných žen a nešetří je, mnohdy ani vulgárnějším slovníkem. „Když nebudou žádné děti, nebudou ani žádná traumata,“ nabádá Selma k jednoduchému řešení. Oběma herečkám věříme vše, co nám svěřují, konečně možná se též nejeden příchozí muž s nabízenou vztahovou typologií identifikuje.

Thelma a Selma
Zdroj: Patrik Borecký/A studio Rubín

Konec je trochu nastavovaný (mejdanová scéna na střeše srubu působí nadbytně), ale jinak to Thelmě a Selmě - nejen na motorce - náramně jede. A jde o „mystickou jízdu po skoro zapomenutých stezkách jejich života“, jak říká autorka…

Nejbližší repríza novinky Thelma a Selma se v A studiu Rubín odehraje 7. května.