Meditování hudbou. Zemřel skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson (zdroj: ČT24)

Zemřel islandský hudební skladatel Jóhann Jóhannsson. Bylo mu 48 let. Získal oscarové nominace za hudbu k „mainstreamovým“ filmům, ve své vlastní hudební tvorbě meditoval. Fanoušci se s ním setkali na loňském filmovém festivalu dokumentů v Jihlavě, druhou šanci měli dostat letos na ostravských Colours.

Špičku Jóhanssonova skladatelského životopisu tvoří svérázná a atmosférická hudba k americkým filmům. Napsal hudbu pro drama Sicario: Nájemný vrah, sci-fi thriller Příchozí anebo Teorie všeho, za muziku k životnímu příběhu fyzika Stephena Hawkinga získal Zlatý globus i oscarovou nominaci.

Ve vlastní tvorbě meditoval o lidských emocích i přírodě. V Jihlavě uvedl experimentální film Konec léta, který natočil při pozorování tučňáků na Antarktidě. Pro dokumentární přehlídku také připravil jako znělku experimentální video se zvukem vytvořeným na vlastním elektrickém zařízení. 

Filmováním ale podle svých slov především dotvářel hudbu, ta byla na prvním místě. Se svými skladbami také osobně vystupoval v doprovodu komorních souborů. Takový koncert přislíbil i na letošní Colours of Ostrava.

Co ukončilo jeho život v pouhých osmačtyřiceti letech, zatím není jasné. V pátek byl nalezen mrtvý ve svém berlínském bytě. Policie okolnosti jeho úmrtí vyšetřuje.