Prolistujte si: 52 knih, které jsou nejlepší pro děti

Jana Čeňková o katalogu Nejlepší knihy dětem (zdroj: ČT24)

Pro dětské a dospívající čtenáře se na knižních pultech objevuje každý rok mnoho knížek. Jako „navigace“ pro orientaci mezi díly od tuzemských autorů slouží popáté katalog Nejlepší knihy dětem. 52 titulů je výběrem z knižní úrody od září 2016 do září 2017.

Katalog zaštiťuje Svaz českých knihkupců a nakladatelů i Česká sekce Mezinárodního sdružení pro dětskou knihu (IBBY). Určen je rodičům a širší veřejnosti, ale i školám, knihkupcům a knihovnám. „Je také překládán do angličtiny, takže slouží i jako vodítko pro překlady českých knih do jiných jazyků,“ doplnila literární kritička Jan Čeňková, která je spoluautorkou výběru. 

Odráží se v něm i trendy dětského čtenářství a literatury. Například zájem o autorské výtvarně pojaté knihy. „Spadá sem novinka Petra Síse Komodo i jeho kniha z minulého roku Robinson, v níž se vrací ve svých vzpomínkách na Prahu a četbu tohoto dobrodružného románu. Velice výtvarně zajímavě zpracované je jednoduché říkadlo Byl jednou jeden domeček, z něhož Marcela Konárková vytvořila hmatovou knihu,“ vyjmenovala některé tituly Čeňková.

Úspěch mají také autorské pohádky, v katalogu jsou zařazeny příběh O díře z trychtýře od Petra Stančíka a ilustracemi Toy Box nebo vánoční dobrodružství V Dlouhonosech zlobí čerti od Jiřího Kahouna. Doporučení dostaly zároveň pohádky, které znají i rodiče: od Eduarda Basse a Františka Nepila.

Z knihy O díře z trychtýře
Zdroj: Katalyzátor/Petr Stančík & Toy Box

Seznam myslí také na mládež. „Příběhy ze sportovního prostředí od Petry Dvořákové, fantasy Luisy Novákové i komiksy,“ uvedla Čeňková, co je ve výběru zastoupeno. „Nechybí ani poučení, třeba kniha Renáty Fučíkové, která srozumitelně přibližuje díla Williama Shakespeara, nebo příroda, například Doteky přírody Václava Chaloupka či Hravouka Terezy Vostradovské.“

Pro lepší orientaci je u každé knihy ve výběru uveden i doporučený věk čtenářů, držet se ho ale není nutné. I když se katalog jmenuje Nejlepší knihy dětem, nelze v případě čtenářů těchto titulů podle Čeňkové hovořit jen o dětech. „Existují edice jako young adult literature, které přesahují dokonce dvacet let věku,“ podotkla.

Celý katalog s podrobnostmi o jednotlivých titulech je dostupný i na internetu