Šero v pralese za 30 milionů trhlo tuzemský rekord Toyen

Obraz české malířky Toyen Šero v pralese se při aukci Galerie Kodl vydražil za 30 milionů korun včetně aukční přirážky, což je autorčin tuzemský rekord. Současně jde o čtvrtý nejdráže prodaný obraz na aukcích v Česku. Galerie při aukci prodala díla za rekordních čtvrt miliardy.

Velkoformátové plátno Šero v pralese od malířky Toyen z jejího sběratelsky vysoce ceněného artificiálního období mělo vyvolávací cenu 14 milionů korun, jeho prodejní cena tak překročila více než dvojnásobek.

Dílo nemá žádný záchytný bod či pevný střed, vše je v neuspořádaném procesu dění. Pozorovatel je tak nucen ponořit se do sebe sama a tam hledat odpovědi na své nejniternější otázky ukryté v podvědomí, stojí v popisku katalogu aukční síně.

Nejdražší dílo Toyen v Česku

Tuzemský aukční rekord Toyen držel zatím obraz s názvem Spící, který se v roce 2009 prodal za 23,2 milionu korun včetně aukční přirážky.

Díla autorky, která je označována za první dámu české meziválečné avantgardy, zahrnují „naivistické“ obrazy spjaté s českou realitou, ponuré výjevy inspirované válkou či, pro ni tolik typické, surrealistické kompozice. Její surrealistické obrazy dodnes působí uhrančivě a stále budí velký zájem.

Prodával se i Filla, Kupka a Slavíček

Podobného zájmu jako Toyen se na aukci podle Terezie Kaslové dostalo také dílu Zapomenuté hračky od Giorgia de Chirica, které se z původní vyvolávací částky 19 milionů vyšplhalo až na 26,2 milionu. Desetimilionovou hranici překonalo i kubistické Zátiší s hodinkami od Emila Filly (vydraženo za 10,6 milionu korun), Koupání od Františka Kupky (13,6 milionu korun) a Žně v Kraskově od Antonína Slavíčka (11,2 milionu korun).

Prodejem 200 uměleckých děl za celkovou částku 250 milionů korun se aukce stala historicky nejúspěšnější v České republice. Dosavadní rekord držela stejná aukční síň z loňského roku, kdy zaznamenala tržbu přes 142 milionů korun.