Museum Kampa představuje Adolfa Borna, jak ho neznáme

Muzeum Kampa vystavuje tvorbu Adolfa Borna (zdroj: ČT24)

Stvořil nezapomenutelné hrdiny dětských knížek, kouzelná zvířata nebo animované filmy, na kterých vyrostlo několik generací. Oblíbené práce Adolfa Borna nyní v Museu Kampa doplňují třeba litografie ze šedesátých let, které ještě nebyly nevystaveny, kresby tuší, pastely, akvarely nebo kresby z cest. Loni zesnulý výtvarník, který pracoval až do posledního dne, za sebou zanechal rozsáhlé a rozmanité dílo.

Retrospektivní výstava nazvaná Jedinečný svět se snaží přiblížit Bornovu tvorbu v maximální šíři. Začíná pracemi z šedesátých let a završuje se posledním dílem, které autor dokončil den před svou smrtí, 21. května 2016. „V dějinách českého ani světového umění neznám příklad tak uzavřeného díla. Je to, jako když sportovec nebo vášnivý tenista může skonat na tenisovém kurtu,“ říká kurátor výstavy Petr Volf.

Poslední své dílo Born nazval Nezvaní hosté k poslední večeři. „Jako by věděl, co bude následovat. Přesto obraz nenese stopy únavy, zaváhání či nejistých tahů,“ pokračuje kurátor. Upozorňuje zvláště na to, že také na posledním obraze jsou fantastické zvířecí postavy, které Adolf Born maloval velmi často a s velkou radostí.

Zvířata jsou stejně inteligentní jako lidi, ale většinou jsou hezčí. Takže zvířata mají plus, ale nesmíme jim to moc zdůrazňovat, protože pak zpychnou.
Adolf Born

Wolf dále uvedl, že při koncepci výstavy chtěl jít proti bornovským klišé. Oproti nejznámějším litografiím se proto věnuje pastelům nebo akvarelům, kterým je věnována největší místnost ve výstavě.

„Dokládají umělcovu fantazii, stejně jako precizní a přitom odvážnou práci s barvou či světlem. Pastely začal vytvářet v osmdesátých letech a vyznačují se pozoruhodnou měkkostí, citlivými přechody i nádhernými kontrasty,“ popisuje kurátor.

Dále představuje méně známé starší litografie: „Jsou úplně jiné než typické bornovské litografie. V šedesátých letech Adolf Born pracuje pouze se znakem. Jsou velmi syrové, hlásí se v nich k (Jeanu) Dubuffetovi, k francouzskému art brut nebo k africkému umění.“

Born byl také vášnivý cestovatel. Mezi jeho oblíbené destinace patřily italské Benátky, Řecko nebo Turecko. Atmosféru míst, která navštívil, zachycují tušové kresby z cest. Výstava dále připomíná jeho práci pro děti, ilustrace nebo animované filmy.

Umění Adolfa Borna je svou sdělností a dosahem, s níž propojuje několik generací, srovnatelné snad jen s dílem Josefa Lady, zve milovníky umění kurátor Volf. Výstava na Kampě potrvá do konce července.