Adolf Born posmrtně vzdává poctu Hollarovi

Výstava z díla výtvarníka Adolfa Borna se koná v galerii Hollar na pražském Smetanově nábřeží. Jmenuje se Pocta Václavu Hollarovi, slavnému rytci, jehož jméno nese i Sdružení českých umělců grafiků. Výstava, jež se kvůli loňskému Bornovu úmrtí stala výstavou posmrtnou, se z umělcovy tvorby soustředí právě jen na grafické práce.

Téma výstavy si Adolf Born vybral ještě sám. Chtěl vzdát hold baroknímu rytci a kreslíři Václavu Hollarovi. Ten je patronem Sdružení českých umělců grafiků, které letos slaví sto let. „Loni si ještě stačil zvolit lept, tedy střídmou černobílou techniku, které se nevěnoval tak často jako barevné litografii, ale která jej provázela po celá desetiletí jeho plodné tvůrčí práce,“ uvedla kurátorka výstavy Blanka Stehlíková.

I méně početné Bornovy lepty podle ní dovedou diváka sugestivně provázet umělcovým světem, „v němž je dost místa pro láskyplné soužití zvířat a lidí a v němž lehce překračujeme hranice nejen zemí, ale i věků“.

Adolf Born posmrtně vzdává poctu Hollarovi (zdroj: ČT24)

„Můžeme následovat Rembrandta na jeho cestě do ateliéru, prohlížet si s Rudolfem II. jeho sbírky a obdivovat s ním malíře Arcimbolda, uskutečnit výlet do Kapadocie, do Řecka, na karneval do Benátek, dokonce tajně sledovat zdařile maskované špiony a zase se vrátit do Čech,“ říká kurátorka. Výstava v Galerii Hollar potrvá do 26. února.

Známý výtvarník Adolf Born zemřel loni v květnu v 85 letech. Kreslíř, oblíbený díky svým typickým postavičkám plným humoru, byl například spolutvůrcem legendárního Macha a Šebestové, ilustrátorem více než 250 knih a autorem nezaměnitelných grafických listů.

Ve světě filmu je Born známý také seriálem Žofka nebo animovaným filmem Robinson Crusoe, námořník z Yorku. V kresbě, leptu a litografii vypracoval nezaměnitelný výtvarný projev vycházející z humorného a groteskního pojetí světa. Born byl i autorem divadelních scén a kostýmů.