Láska vdovy a mladšího muže je pohádka, ale ne pro děti

Filmový scénář německého rebela Rainera Wernera Fassbindera převedlo na jeviště činoherní scény Reduta Národní divadlo Brno. Romantická kabaretní komedie s pohádkovými rysy vzbudila ještě před premiérou bouřlivé reakce volbou eroticky laděných vizuálů i provokativní scénografií. Inscenaci Strach jíst duši uvádí Reduta v české premiéře.

Ve hře Strach jíst duši se šedesátiletá vdova Emmi (Ivana Hloužková) zamiluje do o generaci mladšího přistěhovalce z Maroka. Jejich láska od začátku musí čelit předsudkům okolí – už kvůli věkovému rozdílu a hlavně kvůli kulturním odlišnostem.

Lehce zvrhlá erotika

„Přes prvotní legraci, kdy si chce z Emmi vystřelit, najednou pozná, že je v ní něco jiného,“ prozrazuje představitel Salema Roman Blumaier. „Celé je to koncipované jako velký sen starší paní.“ Na jevišti se objevují pohádkové kostýmy vedle růžového jednorožce s mužským přirozením a spousta erotiky.

„Představení se nese na vlně lehce zvrhlé erotiky. Je esteticky cíleno na konec osmdesátých let. To znamená, že rozhodně není pro děti, byť se v popisu objevuje slovo pohádka,“ upozorňuje raději režisér Jan Frič.

Novinkou Reduty je hra Strach jíst duši (zdroj: ČT24)

O tom, že hra je spíš pohádkou pro dospělé, svědčí i výrazná scénografie a plakát k inscenaci, který rozbouřil diskusi i na sociálních sítích. „Vnímá ústřední postavu optikou Emmi, tedy jako objekt lásky, něhy a samozřejmě i sexuální aktivity,“ vysvětlil dramaturg Petr Klár.

Divadlo Reduta se snaží prezentovat jako svobodné a moderní divadlo, kde se na scénu dostanou i méně konzervativní inscenace. Takovou hra Strach jíst duši určitě je. V první repríze ji brněnská scéna uvede 19. dubna.