Na evropskou cenu za literaturu jsou nominováni tři Češi

Na Cenu Evropské unie za literaturu jsou letos nominováni tři čeští autoři. Česká porota doporučila prózy Jezero Bianky Bellové, Rubikova kostka Vratislava Maňáka a Únava materiálu Marka Šindelky. Oznámila to tajemnice Svazu českých knihkupců a nakladatelů Marcela Turečková. Ocenění spojené s odměnou 5000 eur je určeno mladým autorům, kterým má pomoci prosadit se na mezinárodní scéně.

V roce 2011 ocenění získal Tomáš Zmeškal za román Milostný dopis klínovým písmem (Torst 2008) a o tři roky později byla cena udělena Janu Němcovi za román Dějiny světla (Host 2013). V obou případech udělení ceny podpořilo překlady do evropských jazyků.

Vyhlášení vítězů letošního ročníku evropské ceny se koná 22. dubna, slavnostní ceremoniál a předání ceny bude 23. května v Bruselu. Každý rok jsou vyhlášeni mladí autoři z vybraných evropských zemí. Zájemci o setkání s českým vítězem ceny budou mít možnost například už na veletrhu Svět knihy v sobotu 13. května v 17:00.

Cesta k evropskému publiku

Němec ocenění získal za životopis Františka Drtikola Dějiny světla, za nějž již předtím dostal několik tuzemských cen. Při přebírání ceny upozornil, že mezinárodní ocenění jsou důležitá zejména pro autory píšící v jazycích malých zemí, jako je Česko, s relativně malým okruhem čtenářů.

Česká literatura se k zahraničním čtenářům dostává jenom díky překladům, které jsou vždy pro nakladatele další nejistou investicí. Evropská cena však právě takovou cestu pomáhá otevírat.

Cena Evropské unie za literaturu se uděluje od roku 2009. Cílem je hledat talentované autory a zajistit vydání jejich děl v zahraničí. To by podle představ Evropské komise mělo přispět k obohacení evropských kultur a k většímu pochopení mezi národy. Přeloženo bylo přes šest desítek vítězných knih, každá v průměru do tří až čtyř jazyků.