Vinyla ocenila Orient, festival Itch My Hahaha a semipocity

Před šesti lety vznikly ceny Vinyla s cílem pojmenovat a ocenit důležité počiny v současné české hudbě. K nim podle poroty složené z hudebních kritiků a publicistů v roce 2016 patřily debuty synthpopového tria Orient a elektronického talentu, který si říká dné, a také festival Itch My Hahaha.

Ondřej Holý alias dné po pěti letech příprav natočil své první album a nahrávka These Semi Feelings, They Are Everywhere se hned pro ceny Vinyla stala deskou roku a její autor velkým talentem domácí elektronické scény. Album podle Vinyly stojí spíše na klasických než digitálních nástrojích a přesahuje z elektroniky k ambientu a soudobé klasice.

Na scénu ovládanou snivými náladami vrací syrovost a agresi, píše Vinyla o objevu roku - triu Orient. Žižkovské seskupení vzniklo v roce 2015 a svůj temný synthpop, postrockové nálady a nekompromisní black metal už stihlo zahrád třeba na Colours of Ostrava. Loni Orient vydal debutovou kompilaci Crooked To Death Vol. II.

Koncertní série s názvem Itch My Hahaha se rozrostla do průběžného brněnského festivalu, který se podle Vinyly stal počinem roku. Projekt, za nímž společně stojí Kabinet Múz a Praha/Fórum pro architekturu a média, přivádí do koncertních sálů v Brně současnou experimentální hudbu i legendy, pořádá také workshopy či diskuse o aktuálních hudebních tématech.

Udělením cen Vinyla pro české hudební kritiky hlasování nekončí. 2. března bude ještě oznámen vítěz cen Apollo, které vybírají nejlepší desku uplynulého roku. V nominacích se opět objevuje nahrávka Ondřeje Holého, obě ocenění se také shodla na poslední desce kapely Midi Lidi. Vyhlašování odvysílá Česká televize na svých internetových stránkách.

Nejisté je ale udělování letošních cen Anděl, které si všímají jak žánrové, tak populární hudby. Pořadatel se rozhodl po třinácti letech aktuální ročník nepřipravovat a nového organizátora Anděl zatím nemá.