Robert Vano má poprvé barevné Memories

Nová výstava známého fotografa Roberta Vana je k vidění v pražském obchodním domě Kotva. Jmenuje se Memories podle jeho nové knihy. Expozice, která nabízí Vanovy fotografické vzpomínky na sedmi desítkách snímků, poprvé představuje hlavně jeho barevnou tvorbu. Kromě výstavy fotograf připravil kalendář Sportovního klubu Jedličkova ústavu.

Velkou část snímků Robert Vano nafotil fotoaparátem Polaroid a následně zpracoval technikou cross procesing, již s oblibou používal v raném období své tvorby a jež v tradiční fotografické technice znamená následnou úpravu snímků za účelem jejich specifické barevnosti. Kniha Memories obsahuje ještě třikrát více fotek než výstava.

„Nad přípravou knihy jsem strávil řadu let, a tak jsem velmi rád, že přišla myšlenka spojit její uvedení na trh i s výstavou. Rozhodli jsme se však využít z knihy pouze specifický výběr, a to moje barevné fotografie. Část této kolekce jsem nafotil v New Yorku, Paříži či Miláně, kde jsem v průběhu své kariéry působil,“ říká o projektu Memories Robert Vano.

Kniha i výstava přinášejí průřez tvorbou Roberta Vana od roku 1968 až po současnost, nikoli však tradičně v chronologickém pořadí, ale na základě asociací samotného autora. Výstavu ve třetím patře Kotvy pořádá Galerie Tančící dům, potrvá do 8. ledna.

Kalendář pro Jedličkův ústav

Kromě přípravy nové výstavy Vano v posledních dnech také pracoval na fotografickém kalendáři, který spojuje světy olympioniků s kolegy z paralympiády. Upozorňuje tím na aktivity Sportovního klubu Jedličkova ústavu. Kalendář se bude křtít v polovině prosince při vyhlašování nejlepších handicapovaných sportovců.

Fotograf slovenského původu Robert Vano, jenž má americké občanství, proslul mužskými akty a tvorbou pro módní časopisy. Fotografuje také známé osobnosti, přírodu nebo zátiší. V roce 1967, ve svých 19 letech, emigroval přes Itálii do USA. Živil se jako kadeřník, vizážista a asistent slavných módních fotografů. Později se sám proslavil jako fotograf, pracoval pro časopisy Harper's Bazaar, Vogue, Elle, Cosmopolitan a další. Po roce 1989 se vrátil do Československa, žije v Praze.