Americká komedie přišla o Gena Wildera

Ve věku 83 let v neděli zemřel americký herec a režisér Gene Wilder. Herec, který se v roce 1972 proslavil rolí Willyho Wonky v muzikálu Pan Wonka a jeho čokoládovna, trpěl Alzheimerovou chorobou.

Informaci o úmrtí slavného herce potvrdila rodina. Umělec skonal v neděli večer ve svém domě ve Stamfordu v Connecticutu. Příčinou smrti byly komplikace spojené s Alzheimerovou chorobou.

Vedle role Williho Wonky se Wilder proslavil ve filmech jako Alenka v říši divů (1999), Nevidím zlo, neslyším zlo (1989) nebo parodii na westerny Ohnivá sedla (1974). Wilder se objevil i v klasickém filmu Woodyho Allena Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu (ale báli jste se zeptat) jako doktor Doug Ross. Za roli ve filmu Producenti (1968) a scénář k filmu Mladý Frankenstein byl nominován na Oscara.

V 80. letech vytvořil dvojici s Richardem Pryorem. Úspěch i v tehdejším Československu slavila například komedie Blázni ve vězení z roku 1980, kde si oba zahráli pod režisérským vedením Sidneyho Poitiera.

V roce 1989 lékaři Wilderovi diagnostikovali non-Hodgkinův lymfom. V poslední fázi kariéry se Wilder věnoval spíš televizní tvorbě. Objevil se například v seriálu Will a Grace a za své účinkování získal cenu Emmy.

Americká komedie přišla o Gena Wildera (zdroj: ČT24)