Kapela Plastic People se rozpadla. Muzikanti se přou o název

Legenda českého undergroundu The Plastic People of the Universe, kvůli které vznikla Charta 77, se rozpadla na dvě uskupení. Jedno vede nejstarší hrající člen původní sestavy klávesista Josef Janíček a spolu s ním saxofonista Vratislav Brabenec, druhé violista Jiří Kabeš. Dvě formace se nyní přou o právo používat název kapely.

„Kapela Plastic People se rozpadla už několikrát a vždy to skončilo tak, že se zakládající členové k sobě vrátili. To, že Pepa Janíček s Vráťou Brabencem mají svoji partu a Jirka Kabeš je v další partě, nebude nadlouho,“ tvrdí undergroundový souputník „Plastiků“ a zakladatel kapely Garáž Ivo Pospíšil, který byl hostem Událostí v kultuře.

Vzpomínky na Mejlu

„Pro mne Plastic People of the Universe byla kapela, ve které byl Mejla Hlavsa. Když Mejla Hlavsa odešel k Pánu, tak jsem tvorbu Plastiků přestal sledovat, i když to byli a zůstali mí kamarádi. Co zůstalo, je přesně Pepa Janíček, Jirka Kabeš a Vráťa Brabenec. Ostatní kluci byli z mého pohledu doprovodná část,“ říká Pospíšil. Sám podobnou situaci zažil, když se z kapely Garáž oddělila kapela Garage, ve které už nehrál.

Ivo Pospíšil: Kapela Plastic People – to byl Mejla Hlavsa (zdroj: ČT24)

Rozhádané části Plastic People of the Universe vystoupily 12. května shodou okolností ve stejný čas na dvou koncertech, skupina s Brabencem a Janíčkem v Brně na akci s názvem Vzpomínka na Mejlu, skupina s Kabešem s podtitulem New generation hrála v Praze.

„Jediným oprávněným nositelem názvu The Plastic People of the Universe je sestava kolem Jiřího Kabeše a Joe Karafiáta,“ uvedl v prohlášení manažer „Plastiků“ Roman Hanzlík. Podle něj platí dohoda, že kapela bude pokračovat i po odchodu některého ze členů. Oprávnění používat původní název se podle něj muzikanti svým odchodem vzdali. Kapelník Janíček však kontroval, že se o této dohodě dozvěděl až z Hanzlíkova prohlášení.

V kapele se vystřídalo téměř čtyřicet hudebníků

Problémy v kapele jsou už staršího data. Už během loňského roku se v kapele vyměnila rytmická sekce, když odešli baskytaristka Eva Turnová a bubeník Jaroslav Kvasnička. Na podzim se rozhodl odejít saxofonista Brabenec, brzy jej následoval klávesista Josef Janíček.

Od roku 1968, kdy Plastic People vznikli, se v kapele vystřídalo téměř čtyřicet hudebníků. Většina však setrvala pouze krátkou dobu.

Kapela stála u klíčového momentu moderních českých dějin. Na začátku normalizace byl muzikantům odebrán profesionální status. Šikana vyvrcholila zatčením „Plastiků“ v březnu 1976. Při kampani na jejich obranu se díky iniciativě Václava Havla zformovala pozdější Charta 77. Zrod Charty popisuje třeba dramatický televizní cyklus České století.