Absolvent AVU narozený 1984. Chalupecký už zná nové finalisty

Chalupecký už zná své finalisty (zdroj: ČT24)

Finalisty Ceny Jindřicha Chalupeckého pro mladé výtvarníky jsou pro rok 2016 Aleš Čermák, Katarína Hládeková, Anna Hulačová, Matyáš Chochola a Johana Střížková. Vítěz 27. ročníku prestižní ceny bude vyhlášen v listopadu, předtím se finalisté představí na společné výstavě. Letos jsou finalisté vyhlášeni o několik měsíců dříve, než bylo zvykem.

Pořadatelé, kteří pět finálových jmen oznámili v pondělí na tiskové konferenci, změnili harmonogram soutěže proto, aby měli umělci více času na přípravu svých projektů pro finálovou výstavu. Doprovodné programy se letos mají konat po celém Česku a budou určeny široké veřejnosti, studentům i různým komunitám.

Mladá česká scéna

Zatím poslední expozice vítězů ještě trvá v Brně, kde byla v listopadu vyhlášena loňská laureátka ceny Barbora Kleinhamplová. V pořádání finálové výstavy se v poslední době střídá Praha a Brno. Letošní předávání ceny se poprvé odehraje v koncepci loňských finalistů.

Mezinárodní porota 27. ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého opět vybírala z rekordního počtu přihlášených, svá portfolia zaslalo přes 90 mladých umělců. „Porota zvolila pětici umělců, kteří se vyjadřují k současnosti skrze nejrůznější umělecké postupy, které reprezentují mladou českou uměleckou scénu,“ uvedla předsedkyně poroty Holly Blocková, ředitelka The Bronx Museum of the Arts v New Yorku.

Většinou absolventi AVU

Pro rok 2016 byli v pondělí ráno nominováni mladí umělci Katarína Hládeková, Anna Hulačová, Johana Střížková, Aleš Čermák a Matyáš Chochola. Čtyři výtvarníci se narodili v roce 1984, jeden umělec je o dva roky mladší. Všichni s výjimkou Slovenky Hládekové absolvovali pražskou Akademii výtvarných umění.

Aleš Čermák
Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Aleš Čermák je ve finále již podruhé, ostatní poprvé. Čermák je absolventem pražské AVU a zakladatelem nakladatelství Ausdruck Books. Pracuje s textem a obrazem v nejširším slova smyslu. „Zabývá se globalizovanými sociokulturními podmínkami a jejich vztahem k hybné síle jednotlivce nebo komunity,“ napsala porota soutěže.

Katarína Hládeková
Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Slovenská umělkyně Katarína Hládeková studovala v Košicích, v Ústí nad Labem a na brněnské FaVU, kde pokračuje v doktorském studiu. Pracuje s objekty, instalacemi a fotografií a ústředním tématem její práce je model, zkoumá vztahy mezi realitou, modelem a jejich mentálním obrazem.

Anna Hulačová
Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Anna Hulačová je podle poroty výjimečnou sochařkou, jejíž tvorba aktualizuje tradiční řemesla a do jazyka současného umění překládá inspiraci ze starých mytologií, východních kultur i českých lidových a křesťanských tradic. Studovala na pražské AVU.

Matyáš Chochola
Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Absolvent AVU Matyáš Chochola se pohybuje především v médiích instalace a performance, kombinuje současné symboly a jejich pradávné kořeny, techniky i tvůrčí přístupy. Jako jediný z finalistů se nenarodil roku 1984, nýbrž o dva roky později.

Johana Střížková
Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Též absolventka AVU Johana Střížková se věnuje performanci, objektům či fotografii. Porotu přesvědčila subtilním a konceptuálně promyšleným přístupem k poetické výpovědi o věcech a dějích všedního dne a zdrženlivému prožívání tělesnosti.

Korzo v přízemí

Porota vybírala finalisty letošního ročníku zároveň s loňským vítězem. Člen poroty Marek Pokorný připustil, že portfolia zaslaná do obou ročníků se do značné míry shodovala; přesto rozhodnutí organizátorů učinit finálový výběr na počátku roku vítá.

Finálová výstava ve Veletržním paláci naváže na tamní prezentaci, která ještě v těchto dnech rekapituluje 25 let trvání ceny v prostoru zvaném Korzo v přízemí. Cena Jindřicha Chalupeckého vznikla v roce 1990 z iniciativy spisovatele a politika Václava Havla, básníka a výtvarníka Jiřího Koláře a výtvarníka Theodora Pištěka.