Zemřel italský režisér filmových komedií Dino Risi

Řím - Italský režisér filmových komedií Dino Risi zemřel dnes ráno v Římě. Bylo mu 91 let. V 50. letech se stal jedním z velkých italských filmových režisérů slavných situačních komedií. Natočil remake slavného filmu Horalka, v němž po třiceti letech v titulní roli opět zazářila nestárnoucí Sophia Lorenová. Jeho nejznámějším dílem se však stalo komediální drama Vůně ženy (1974) s Vittoriem Gassmanem a Agostinou Belliovou.

Risi se narodil v prosinci 1916. V jeho snímcích si zahráli například Sophia Lorenová, Vittorio Gassmann, Alberto Sordi nebo Ugo Tognazzi.

Risi propadl světu filmu už během svých studijních let, kdy se navzdory přání rodičů vzdal dalšího studia psychiatrie. Nejprve působil jako asistent režie, začátkem čtyřicátých let spolupracoval s pozdějšími režisérskými hvězdami Mariem Soldatim, Albertem Lattuadou a Mariem Monicellim. Od natáčení krátkých dokumentů se pak dostal k práci na dlouhometrážních filmech.

Prosadil zejména jako režisér komedií a povídkových filmů. První úspěch se dostavil s komedií Poveri ma belli (Chudí, ale krásní; 1957). K většině svých filmů psal i scénáře. V českých kinech šly také další jeho snímky jako První láska (1978), Přízrak lásky (1981) či povídkový film Nová strašidla, do něhož natočil pět epizod. Za jeho nejznámější film Vůně ženy byl nominován na Oscara.

Za svou více než půl století trvající kariéru Risi režíroval nebo se jinak autorsky podílel na více než osmdesáti filmech. V roce 2002 obdržel Zlatého lva na filmovém festivalu v Benátkách za celoživotní dílo.

Vydáno pod