Cena Alfréda Radoka putuje do Divadla bratří Formanů

Praha - Inscenací roku 2008 se v soutěži o Cenu Alfréda Radoka stalo Obludárium Ivana Arsenjeva, Veroniky Švábové a Petra Formana. Posledně jmenovaný proto převzal jako režisér na dnešním ceremoniálu v pražském Divadle Kolowrat vavřínový věnec. Havlovo Odcházení zvítězilo v kategorii Původní česká hra, Divadlem roku je pražský Činoherní klub.

Obludárium - pokleslá cirkusová show s vlčími ženami, mořskými pannami a přerostlými hlavouny v kombinaci s akrobatickými kousky a dekadetním uvaděčem si získala diváky i kritiku. Hra se stala nejlepší inscenací i v anketě Divadelních novin, mělo českou premiéru na podzimním festivalu v Plzni, poté s ním Divadlo bratří Formanů hostovalo i v Praze. Za sebou nyní nechalo další nominované projekty - operu Aleše Březiny a režiséra Jiřího Nekvasila Zítra se bude… o procesu s političkou Miladou Horákovou z repertoáru Národního divadla a inscenaci Havlova Odcházení, kterou v Divadle Archa nastudoval režisér David Radok.

Ocenění

Inscenace roku:    

Obludárium - Ivan Arsenjev, Veronika Švábová, Petr Forman (uvedlo Divadlo bratří Formanů, režie Petr Forman)

Mužský herecký výkon:

Jaromír Dulava - role předsedy ve hře Milana Kundery Ptákovina (uvedl Činoherní klub Praha; režie Ladislav Smoček)

Ženský herecký výkon:     

Soňa Červená - za výkon v opeře Zítra se bude… (uvedlo Národní divadlo v Praze; režie Jiří Nekvasil, hudební nastudování Marko Ivanovič)     

Divadlo roku: Činoherní klub v Praze     

Česká hra: Václav Havel: Odcházení (uvedlo Divadlo Archa v Praze)     

Scénografie: David Radok a Jaromír Vlček  - (za scénu ke hře Václava Havla Odcházení; uvedlo Divadlo Archa v Praze v režii Davida Radoka)    

Hudba: Aleš Březina (za hudbu k opeře Zítra se bude…; uvedlo Národní divadlo v Praze v režii Jiřího Nekvasila a hudebním nastudování Marka Ivanoviče)     

Talent roku: Štěpán Pácl - režisér

V dramatické soutěži nadačního fondu Cen Alfréda Radoka o nejlepší původní českou a slovenskou divadelní hru za rok 2008 zvítězil text Vladislavy Fekete Krátke spojenia. Ve spolupráci s agenturou Aura-pont se konala už posedmnácté a obeslalo ji 43 autorů osmačtyřiceti texty. Druhé místo získala Ažura Evy Prchalové, třetí skončila hra 12 způsobů mizení Jana Franka. Vítězný text ocenil i Český rozhlas - rozhlasovou verzi odvysílá stanice Vltava. Začátkem května ho v premiéře uvede Jihočeské divadlo z Českých Budějovic.

Záznam slavnostního odpoledne odvysílá Česká televize v pátek 20. března večer na programu ČT2.

Václav Havel přebírá ocenění
Zdroj: Eva Kořínková/ČTK
Vydáno pod