Zemřel sochař a keramik Pravoslav Rada

Praha – Ve věku 87 let zemřel v sobotu sochař a jeden z nejvýznamnějších českých keramiků Pravoslav Rada. O úmrtí umělce informovala blízká rodinná přítelkyně Barbara Hucková. Vynikající český keramik odešel pouhé dva dny před ukončením své retrospektivní výstavy P. Rada! Paráda!, kterou pořádalo Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze. Expozice čítala na 150 jeho plastik. Sedmaosmdesátiletý klasik se více než půl století zabýval především ateliérovou tvorbou.

Pravoslav Rada se narodil 14. října 1923 v Železném Brodě, žil a pracoval ale v Praze. V letech 1939 až 1943 studoval na Vyšší průmyslové škole sochařské a kamenické v Hořicích v Podkrkonoší. Ve studiu pokračoval v letech 1943 až 1949 na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. V roce 1947 obdržel roční stipendium dánské vlády a studoval na Kodaňské uměleckoprůmyslové škole.

Zlatá medaile nejen na Expu

Od roku 1956 byl Rada členem Mezinárodní keramické akademie v Ženevě a dále Umělecké besedy v Praze a Sdružení výtvarných umělců-keramiků. Zpočátku se věnoval volné tvorbě i designu. Aspiranturu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové zakončil v roce 1960 u profesora Eckerta rozsáhlým jídelním a nápojovým souborem. Tehdy navrhl prototypy jídelních souborů pro Karlovarský porcelán. Podílel se na úspěšné československé expozici na Expo 1958 v Bruselu, odkud přivezl jednu ze zlatých medailí. Rozměrné plastiky uplatnil i na světových výstavách v Montrealu a v Ósace v letech 1967 a 1970.

Mezi jeho významná ocenění patří zlatá medaile z Mezinárodní výstavy keramiky AIC pořádané roku 1962 v Praze. O čtyři roky později byl spoluzakladatelem Mezinárodního keramického sympozia v Bechyni. Málo známou částí jeho tvorby je výtvarný návrh pěti loutkových filmů. Nejznámějším se stal snímek Jak ulovit mamuta z roku 1982 (režie Ludvík Kadleček). Rada byl i propagátorem keramiky jako autor či spoluautor knižních publikací zaměřených na technologii a názvosloví tohoto oboru. Jeho knihy o moderní keramice a keramických technikách vyšly česky a v šesti dalších jazycích.

Pravoslav Rada
Zdroj: ČT24/Stránky Pravoslava Rady
Vydáno pod