Ježíš Kristus na chůdách

Praha – Podruhé mohli chodci na pražské pěší zóně narazit na průvod herců a hudebníků, kteří formou pouličního happeningu ztvárnili biblický pašijový příběh. Novodobou křížovou cestu s několika zastaveními zakončilo zapojení do Celonárodního čtení Bible.

V loňském roce se pašijový příběh v centru Prahy odehrával poprvé. „Udělali jsme jednoduchou pašijovou hru, s jedním hercem a bubenickou kapelou. A mělo to dobrý ohlas,“ uvedla k prvnímu konání akce herečka Kristýna Hejlková.

Průvod na chůdách připravila letos spolu s herečkou Terezou Nádvorníkovou, street artistou Jakubem Jandou, bubeníkem Janem Čepem a absolventy alternativního a loutkového herectví DAMU Jakubem Gottwaldem, Jiřím Jelínkem a Pavlem Rychtou.

„Je to středověká tradice, kdy se biblické příběhy ztvárňovaly na populární, lidové úrovni. My jsme se rozhodli v našem sekularizovaném, odkřesťanštěném světě tyto tradice připomenout a hlavně ukázat na to, co se na Velký pátek stalo, na osobu Ježíše Krista,“ poznamenal k projektu překladatel Bible21 Alexandr Flek.

Na pašijový happening, který se konal v rámci Celonárodního čtení Bible, navazovalo veřejné čtení nejstaršího biblického evangelia podle Marka. „Letos se koná čtvrtým rokem, probíhá zhruba v šedesáti městech a obcích během velikonočního týdne a zejména během velikonočního víkendu,“ připomněl Flek.

Význam velikonočních svátků si tak tradičním veřejným čtením Bible připomněli například i v Plzni, kde se poprvé zapojila také Židovská obec. Městem se tak rozléhaly texty z knih Mojžíšových, a to v originálním jazyce - hebrejštině.

Pouliční happening na Velký pátek chtějí účastníci zopakovat i příští rok. „Plánujeme ještě větší průvod, s více zastaveními, s více herci. Chtěli bychom ho udělat velkolepější, ale zachovat při tom jednoduchou linku příběhu,“ prozradila Kristýna Hejlková.