Kafkův Proces s Wellesem - Wellesův proces s Kafkou

Americký herec, režisér a scenárista Orson Welles si v roce 1962 jako předlohu svého filmu vybral román Franze Kafky Proces. Stejnojmenný koprodukční snímek s hvězdným obsazením uvede ČT2 dnes ve 21:45 v rámci cyklu Velikáni filmu.

Josef K. se jednoho dne probudí a zjistí, že je z neznámých příčin zatčen. Další situace mu připomínají nekončící řetěz absurdních a nepochopitelných situací. Hrdina se marně snaží dopátrat se příčiny svého zatčení i pozadí procesu, o němž nemá nejmenší tušení, také usiluje o získání kvalitního advokáta. Bohužel netuší, že reprezentantem mocenské „mašinérie“ je právě jeho obhájce…

Film v roce 1962 natočil jeden z nejlepších tvůrců světové kinematografie, scenárista a režisér Orson Welles. Při jeho realizaci se z velké části inspiroval proslulým románem spisovatele Franze Kafky, do scénáře přitom zapojil i biblické motivy. Navíc si ve snímku zahrál roli adováka. Hlavní roli Josefa K. svěřil Anthonymu Perkinsovi.

PROCES / THE TRIAL. Francie / Itálie / Západní Německo, 1962. 108 min. Režie: Orson Welles. Scénář: Orson Welles podle knihy Franze Kafky. Hrají: Anthony Perkins, Jeanne Moreauová, Romy Schneiderová, Orson Welles aj. ČT film uvede v anglickém znění s titulky.