Almodóvarova Rozkoš (spíš coitus interruptus) v oblacích

A také na pánských záchodcích, v kokpitu boeingu letecké společnosti Peninsula, a také v sektoru bussines class, s tančícími homosexuály, utajovanými bisexuály, experimentujícími heterosexuály a konečně deflorovanou obstarožní pannou, jasnovidkou smrti. Divné figury podivuhodného režiséra Pedra Almodóvara, jenž vyznává absolutní sexuální otevřenost a rád vypráví o člověku, který se kvůli ní často ocitá v tísni. A to tady jsou všichni, protože jejich let možná skončí katastrofou, kterou nikdo nepřežije. Kdo někoho neobskočí, nezaslouží si volnou přistávací ranvej. A kdo je jen hetero, žije na půl forsáže. Touhle ujetou, leteckou kopulační komedií si chtěl Pedro evidentně udělat radost, protože po znepokojujícím bioetickém dramatu Kůže, kterou nosím už zřejmě potřeboval také trochu zrelaxovat a docela normálně upustit páru.

Jak byste se zachovali, kdyby vám šlo o kejhák a na dožití měli už jen pár desítek minut, v bezpečně smrtelné letové výšce kolem jedenácti kilometrů? Je technicky a fyziologicky možné, aby nadržená jasnovidka z bussines class znásilnila uspaného pasažéra turistické třídy, aniž by se tento při tom probudil? Je možné pašovat meskalin rektálně v takovém balení, aby nebyl při použití cítit? A dělají orál lépe muži, nebo ženy?

Takové a mnohé další podobné existenciální, znepokojivé, alarmující a úchylné otázky, z nichž v některých (viz poslední) má Almodóvar docela jasno, pokládá jeho poslední autorský opus, dekorovaný šťavnatým názvem Rozkoš v oblacích. Celek je aranžován jako pro Mistra příznačný let do úletu, v němž potvrzuje svoji tvrdě odpracovanou pověst geniálního devianta, jemuž nic lidského není cizí.

  • Rozkoš v oblacích zdroj: H.C.E.
  • Rozkoš v oblacích / Raúl Arévalo, Carlos Areces, Javier Cámara zdroj: H.C.E.

Všechno pořídil podle vlastního scénáře evidentně za pár babek (Banderas s Crusovou mu svá úvodní letmá camea možná dali zadara) a on si dál vystačil jen s několika figurami, zabydlujícími business class, zbytek pasažérů z turistické je celou dobu pro jistotu sjetý do úlevného limbu. K rozehrávkám dílčích skečů, z nichž je film sestaven, mu pak stačí část interiéru dopravního letadla, v níž se zpívá, tančí, souloží a v mezihrách mezi orgasmy (pro jistotu upozorňuji předčasně natěšené: explicitně uvidíte kulovku) se rekapitulují dosavadní životy. Je to jednoduchá, přehledná a epizodicky aranžovaná situace, jež nemá silný (vlastně žádný) ústřední příběh a kterou chatrně drží pohromadě jen skelet porouchaného boeingu a Almodóvarova jistá režie, která dokáže vzbudit iluzi, že celé to nakonec šlape opravdu odněkud někam.

Snímek, jehož problematicky uchopitelným protagonistou je možná poslední, stratosferická, předsmrtná rozkoš, nemá klasického ústředního hrdinu (který nejrychleji tasí a nejpodmanivěji zasouvá). A nemá ani kontrastního záporáka, potměšilého „kazišuka“, který homosexuálům, bisexuálům a heterosexuálům háže vidle do jejich radovánek, protože sám je už dávno potentně vyšťavený. Jestli na sebe ale někdo z přítomných strhává více pozornosti, pak je to určitě trojice stevardů, všichni jsou gayové a všichni jsou k sežrání, neboť se snaží (podobně jako kapela na Titaniku) vytvářet atmosféru a v tomto případě navíc odvést pozornost cestujících od neutěšených myšlenek na smrt k radostným a naplněným koitům.

  • Rozkoš v oblacích / Cecilia Rothová zdroj: H.C.E.
  • Rozkoš v oblacích / Miguel Ángel Silvestre, Laya Martíová zdroj: H.C.E.

Jedním z nejzábavnějších momentů filmu je pak jejich muzikálové číslo, které mohlo být klidně ohňostrojem upocené trapnosti, ale stalo se lehkou rukou bravurně natočeným „klipem“, který do žánrového kontextu sice úplně nezapadá, ale dodává mu barvitost, dynamiku a výrazné oživení. Ostatní figury uzavírající na palubě letadla, jež nemůže najít ranvej pro nouzové přistání, své životní účty a řešící, jak naložit s tou špetkou času, co jim ještě zbývá, jsou jen jakoby zběžně nahozené. Až přijde jejich čas, vystoupí (podle Almodóvarova lineárního scénáře) z řady na „forbínu“, odvyprávějí svoji story novomanželů, zkrachovalého bankéře, dosluhující pornohvězdy, deflorované jasnovidky či námezdního vraha a pak se zase zařadí mezi potenciální čekatele na smrt.

To, co na první pohled rozhodně nevypadá na výživný komediální námět, se jím v Almodóvarově odlehčeném aranžmá velmi rychle (počínaje odvázanými animovanými titulky) stává, takže je záhy patrné, že tady si kmotřička s kosou zřejmě příliš nesmočí. A vy se pak můžete bez zábran smát, usmívat, kroutit hlavou nebo si říkat, jestli se klasik nepomátl nebo nenapakoval zbytkem volného meskalinu, a nemusíte mít bobky z toho, že jste vlastně všem těm pinožícím se lidičkám přišli na funus.

  • Rozkoš v oblacích / Guillermo Toledo, Lola Dueñasová, Miguel Ángel Silvestre, Laya Martíová zdroj: H.C.E.
  • Rozkoš v oblacích zdroj: H.C.E.

Almodóvarova Rozkoš v sobě ale skrývá i skryté riziko. Když se totiž nebudete dostatečně hlasitě smát, neboť její humor budete považovat za pokleslý a prvoplánovitý (a to teda rozhodně je), nebo ji budete považovat za odpad a slaboduché blábolení, což v kontextu s režisérovou filmografií (Ženy na pokraji nervového zhroucení, Vše o mé matce, Mluv s ní) není zas až tak přehnané tvrzení, můžete být považováni za burany, kteří nejsou cool a navíc mají xenofobní problémy s jinak sexuálně orientovanými.

Nepodlehněte těmto pocitům a nenechte se jimi ovlivnit. Osobně jsem přesvědčen, že kromě nebezpečných deviantů a nemocných úchylů každá neubližující a nedehonestující sexuální jinakost oživuje naši erotickou krajinu, a kdokoli se může svobodně rozhodnout, zda ji okusí, vyzkouší nebo jí rovnou podlehne. Ale zároveň si myslím, že tohle se Petrovi Almodóvarovi moc nepovedlo (v čemž se rozcházím se vstřícným ohlasem španělského publika) a že v tomhle opusu nemá smysl hledat skryté významy a zasuté metafory. Několikrát jsem se zasmál, užil si jedno pseudotravesti muzikálové číslo a zjistil, že i devadesát minut může být docela dlouhých.

  • Rozkoš v oblacích zdroj: H.C.E.
  • Rozkoš v oblacích / Blanca Suárezová zdroj: H.C.E.

Není to sice bůhvíco, ale na jeden letní výplach to stačí. Tentokrát natočil Pedro Almodóvar ptákovinu a jeho velikost potvrzuje i to, že se k ní celých devadesát minut čestně přiznává. Meskalin, jak všichni poučení vědí, působí na 5-HT2A serotoninový receptor, což vede k tomu, že začneme být odvázaní nebo že nám bude blbě. Řekl bych, že tenhle (zatím) poslední Almodóvarův opus bude na filmové diváky působit podobně.

ROZKOŠ V OBLACÍCH / LOS AMANTES PASAJEROS. Španělsko 2013, 90 min, české titulky, od 15 let, 2D. Režie a scénář: Pedro Almodóvar. Kamera: José Luis Alcaine. Hudba: Alberto Iglesias. Hrají: Antonio Banderas (León), Penélope Cruzová (Jessica), Antonio De La Torre (Álex Acero), Hugo Silva (Benito Morón), Miguel Ángel Silvestre (Novio), Javier Cámara (Joserra), Laya Martíová (Novia). V kinech od 23. května 2013.