Lev seskočil ze státního znaku a učí děti o symbolech republiky

Praha – Symboly české státnosti hravou formou, kterou ocení jak děti, tak i dospělí. Hrzánský palác otevřel u příležitosti státního svátku 28. září dlouhodobou expozici Symboly republiky: Pilíře české státnosti. Část programu Můj stát, který do této výstavy přibyl, pomocí komiksů a jednoduchých prvků ukazuje, jak třeba vypadá tuzemská vlajka a které zvíře se pyšně vyjímá na státním znaku. Kreslený český lev navíc návštěvníkům v rámci programu vysvětlí významy sedmi státních symbolů.

Přestože je exhibice určena zejména dětem, vyhovuje i dospělým. Dojde i na tu trošku historie české vlajky, která vypráví o tom, kdo na ni přidal modrý klín, a dokonce poradí i s tím, jak si správně zapamatovat, kam která barva z jakého důvodu patří.

Komentovaná prohlídka se dotkne také státní hymny a prozradí, jak se chovat při jejím poslechu – stát a hlavně netleskat. Řeč dojde i na státní pečeť nebo na ústavu. „Chtěli jsme, aby děti uměly nejen vyjmenovat sedm symbolů republiky, ale aby jim zůstalo i povědomí, proč je máme a proč právě tyto symboly užíváme,“ vysvětlila ředitelka projektu Dny české státnosti Lucie Wittlichová.

  • "Oficiální státní symbolika České republiky je definována ve 14. článku ústavy z roku 1992. Plní především funkce identifikační a reprezentativní, svým způsobem však také přibližuje jednotlivé etapy z více než tisíciletých dějin státu. Připomíná historickou kontinuitu, návaznost současnosti na úsilí desítek generací předků," připomínají organizátoři.

Přípravy na výstavu probíhaly už od ledna ve spolupráci s experty na heraldiku a státní symboliku. Výtvarník Milan Starý společně s Martinem Velíškem poté převedli fakta do schůdnější podoby pro nejmenší návštěvníky.

Státní symboly České republiky

  1. velký státní znak
  2. malý státní znak
  3. státní vlajka
  4. prezidentská standarta
  5. státní pečeť
  6. hymna
  7. trikolóra

V ústavě pak nejsou zakotveny korunovační klenoty a národní strom lípa.