ČEZ má kvůli omezení ruských dodávek škody až v miliardách, řešením je arbitráž, uvedl Beneš

Otázky Václava Moravce s Danou Drábovou, Danielem Benešem a Martinem Sedlákem (zdroj: ČT24)

Energetická společnost ČEZ utrpěla kvůli výpadkům ruských dodávek škody ve vyšších stovkách milionů až v miliardách, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Jediným možným krokem je podle něj arbitráž. Cenové výkyvy energií podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové nenastaly s počátkem války na Ukrajině, ale už minulý rok na podzim – jako důvody uvedla bezvětrné počasí v Německu loni v létě a odstavené elektrárny ve Francii. „S touto situací si začal hrát kremelský imperátor,“ řekla. Podle programového ředitele Svazu moderní energetiky Martina Sedláka se situace na trzích začíná uklidňovat, Evropa je tak na topnou sezonu připravena.

Energetická společnost ČEZ podle Beneše utrpěla kvůli výpadkům ruských dodávek škody ve vyšších stovkách milionů až v miliardách korun. „Logicky to budeme vymáhat, otázkou ale je, co se povede vymoci,“ říká. Podle něj je vyloučené jednat s ruským Gazpromem o dodávkách na příští rok, jediným možným krokem je naopak mezinárodní arbitráž. „V momentu, kdy někdo neplní kontrakt, který máte, je těžké se bavit o něčem jiném než náhradě škody,“ uvedl.

Místo prodlužování kontraktů je podle Beneše cestou naopak hledání jiných zdrojů. Česká republika od září získává plyn například z LNG terminálu v nizozemském přístavu Eemshaven, ve kterém má pronajatý prostor pro tři miliardy metrů krychlových plynu. Spotřeba plynu v ČR loni přesáhla devět miliard metrů krychlových. „V Nizozemsku jednáme o navýšení. Jsou to jednotky miliard kubíků,“ prozradil dále Beneš.

„To je velký úspěch ČEZu a české vlády,“ okomentoval Sedlák. „Bude nutné posilovat dodávky zkapalněného plynu do Evropy. Řešení jsou založena na třech pilířích – jedním z nich jsou úspory energie, druhým je diverzifikace dodávek (…), třetím jsou nízkouhlíkové nebo bezuhlíkové zdroje,“ uvedl.

„Vnitrozemská část Evropy nemá úplně cestu, jak sem ten plyn dostat,“ připomněla Drábová. Na tom se podle ní musí pracovat. „Že se to dá – to nám ukazuje například obnova poválečné Evropy, kdy všechno šlo velmi rychle.“ Pokud podle ní nenastane „sibiřská zima“, následující topné sezony Česko zvládne.

Pokud emoce vytváří tlak na straně poptávky, ceny se neuklidní, říká Drábová

Lídři zemí Evropské unie se shodli na opatřeních proti vysokým cenám energií. Série kroků má zajistit bezpečnost dodávek a omezit spotřebu. „To, co si řekli v pátek, zatím ještě není dotažené,“ míní generální ředitel ČEZu Daniel Beneš. „Myslím, že výrazné zklidnění na trzích – a tím pádem snížení ceny elektřiny – je spíš záležitost dlouhodobější,“ dodal.

Výrazné zklidnění podle Beneše závisí na tom, kdy se uklidní situace na Ukrajině. „Druhým faktorem je to, kdy bude evropská energetika nezávislá na Rusku,“ míní. Ceny energií jsou podle něj důsledkem energetické války a nelze si myslet, že se zásadně změní v řádu týdnů, očekává spíš postupné kroky ohledně snižování cen v nejbližších letech.

Vývoj ceny elektřiny a plynu v ČR
Zdroj: ČT24

Jedna megawatthodina v pátek stála přibližně 114 eur, což je třikrát méně než letos v srpnu, kdy ceny byly nejvyšší. Energie jsou ale stále zhruba třikrát dražší, než před rokem.

„Chování nakupujících a prodávajících na burze je velmi těžko předvídatelné,“ soudí Drábová. „Chování lidí je taženo emocemi – a pokud emoce vytváří tlak na straně poptávky, cena se neuklidní,“ okomentovala.

Evropa je na topnou sezonu připravena, říká Sedlák

Situace na trzích se začíná uklidňovat, myslí si Sedlák. „Evropa má plné zásobníky, a to přispívá ke zklidnění. Evropa je na topnou sezonu připravena, podařilo se jí nakoupit dostatečné zásoby zemního plynu,“ tvrdí.

Pokud by ale letošní zima byla krutá, můžeme očekávat podle Sedláka reakci trhu a výkyvy cen. „Výsledky evropského summitu by ale mohly přispět k dalšímu zklidňování trhu,“ myslí si.

Podle Sedláka by stát měl kvůli pomoci lidem s vysokými cenami energií kombinovat cenové stropy s opatřeními zaměřenými na ohrožené rodiny. Paragrafy, které by měly zavést takzvaný statut zranitelného zákazníka, jsou podle něj nyní v meziresortních debatách. „Je to instrument, který dokáže vyhledávat zranitelné skupiny zákazníků a těm adresně pomoci,“ uvedl. Zmínil vdovy a vdovce či samoživitele.

Druhá část Otázek Václava Moravce s Danou Drábovou, Danielem Benešem a Martinem Sedlákem (zdroj: ČT24)

Beneš: Ekonomická válka ze strany Ruska přišla o rok dříve, než začala invaze na Ukrajinu

Cenové výkyvy energií podle Drábové nenastaly se začátkem války na Ukrajině, nýbrž minulý podzim. Jedním z důvodů bylo bezvětrné počasí v Německu loni v létě. „V Německu od poloviny července do poloviny září nefoukalo, vše se muselo nahradit plynem. (…) S touto situací si začal hrát kremelský imperátor.“ Důležitým faktorem byly podle Drábové rovněž odstavené elektrárny ve Francii.

S Drábovou souhlasí i Beneš. „Rusko přestalo nenápadně dodávat plyn. Byl to plíživý tah ze strany Ruska. Zjistili jsme, že zásobníky nejsou zdaleka tak plné, jak mají být. Do toho přišlo bezvětrné počasí a některé elektrárny v Evropě nefungovaly tak, jak by měly, například ve Francii,“ podotkl.

„Jinými slovy – ekonomická válka ze strany Ruska přišla o rok dříve, než začala invaze na Ukrajinu,“ konstatoval. Přímé následky ruské geopolitiky podle Beneše zapříčinily až devět desetin z nárůstu cen.