Kvůli podvodům u kompenzačního bonusu padlo 95 trestních oznámení. Nejkřiklavější případ vedl k zásahu „Daňové Kobry“

Finanční správa dosud podala 95 trestních oznámení v souvislosti s pokusy o zneužití vyplácení příspěvku, takzvaného kompenzačního bonusu, pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), společníky malých firem i zaměstnance pracující na dohodu. Škodu vyčíslila na 51 milionů korun. Zároveň správa vyzvala k vrácení příspěvku nebo eviduje dobrovolné vrácení v 8812 případech za 181 milionů korun, sdělila finanční správa.

Nejkřiklavější případ podvodu podle správy vedl k zásahu takzvané Daňové Kobry. Na jeho základě zlínští kriminalisté stíhají osmatřicetiletého muže a jeho o 15 let mladší družku. Podvody získali více než sedm set tisíc korun, dalších deset milionů díky kontrolním mechanismům finanční správa nevyplatila. 

Správa ale sdělila, že je třeba od pokusů o úmyslné podvodné jednání odlišit podání žadatelů učiněná nesprávně z neznalosti, ve spěchu nebo stresu. „Finanční správa se snaží s žadateli jednat zejména neformálně a až v případě, že nelze tímto způsobem zjednat nápravu, přistoupí k takzvanému doměření kompenzačního bonusu. Pro případné další následné kontroly platí standardní lhůta podle daňového řádu,“ uvedla správa.

Příspěvek je spravován jako daň podle daňového řádu a finanční správa podává zpravidla trestní oznámení na vylákání daňové výhody. 

V rámci příspěvku za jarní vlnu pandemie správa obdržela od OSVČ a společníků malých firem přes milion žádostí a vyplatila zhruba 21,9 miliardy korun. Zároveň správa dosud také vyřídila 9738 žádostí a vyplatila 132,9 milionu korun v případě příspěvku zaměstnancům pracujícím na dohodu, kteří byli postiženi dopady jarní vlny pandemie koronaviru. V rámci podzimního bonusu pro OSVČ a společníky malých s.r.o správa do pondělka vyřídla 15 513 žádostí a vyplatila 148,1 milionu korun.