Evidence tržeb má podporu u většiny veřejnosti

Praha – Věčný boj o to, k čemu má připravovaná on-line databáze tržeb vlastně sloužit. Podle jednoho vzor efektivního výběru daní osvědčený v jiných státech, podle druhého jen nástroj na sledování obchodní konkurence. Andrej Babiš a Miroslav Kalousek si ohledně elektronické evidence tržeb znovu vyměňují obvinění ze lží a nesmyslů. Veřejnost se většinově zatím kloní spíše k Babišovi – alespoň to ukazuje aktuální průzkum společnosti STEM.

Zavedení elektronické evidence ministerstvo financí plánuje od února 2016, a to postupně v jednotlivých segmentech trhu. Od novinky si slibují zlepšení výběru daní hned tři čtvrtiny dotázaných, prezentoval na půdě ministerstva ředitel STEM Jan Hartl. Stejný podíl se domnívá, že by stát měl hledat cesty k vyššímu výběru daní od obchodníků, poskytovatelů služeb a prodejců. Za špatnou totiž považuje daňovou morálku v Česku 60 procent lidí.

Nový systém ministerstvo směřuje především na oblast takzvané šedé ekonomiky. „Především jde o narovnání podmínek na trhu,“ řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO), který ocenil, že připravované opatření podporují Asociace malých a středních podniků a živnostníků nebo Hospodářská komora. Odmítl kritiku, že nástroj má sloužit k monitorování podnikatelů. „Finanční správa nebude znát žádný detail,“ zdůraznil.

Právě přístup k podrobným údajům obchodních konkurentů Agrofertu zmiňuje například šéf poslanců TOP 09 a exministr Miroslav Kalousek. „Samozřejmě, že už dnes má finanční správa řadu citlivých dat, ale nemáte je on-line. Tento systém je umožní mít on-line. Podkládám za nebezpečné, když je bude mít největší producent potravinářských výrobků u nás,“ sdělil Kalousek.

Sama veřejnost spatřuje jako hlavní úskalí možné podvodné přístupy (15 procent) nebo potenciální likvidaci drobných živnostníků (15 procent). Dále se lidé obávají nových finančních nákladů (10 procent) a zneužití informací piráty a hackery (devět procent). 

„Nepodceňujeme ani tuto stránku,“ uvedla náměstkyně ministra financí Simona Hornochová. Připomněla mimo jiné zkušenost z Chorvatska, kde žádné hromadné krachy podnikatelů nenastaly a jejich počet neklesal. Většímu povědomí o elektronické evidenci tržeb má napomoci informační kampaň, na níž v pátek finanční správa vypíše zakázku, konkrétně na její strategii a kreativní řešení.

obrázek
Zdroj: ČT24

Andrej Babiš: „Proti tomuto projektu probíhá obrovská dezinformační kampaň. Ta hlavní dezinformace, že my jako MF chceme získat nějaká data nebo někoho monitorovat, to zásadně odmítáme a je to lež. Finanční správa bude vědět to samé, co uvidí na účtence každý zákazník, žádný další detail. Žádný monitoring se nekoná. Opozice neustále šíří lživé informace.“

Miroslav Kalousek: „Má to pouze Chorvatsko nebo Bulharsko, a to na doporučení tamních oligarchů. V západních zemích nic takového nefunguje, protože to mimo jiné nevede k lepšímu výběru daní a je to obrovsky zneužitelné. Měli bychom si brát příklad spíše ze západních než východních zemí.“

ODS: Přínosy evidence budou minimální, náklady maximální

Proti elektronickému systému vystupuje také další opozičníá strana - ODS. Společně s TOP 09 plánuje ve sněmovně obstrukce. „ODS udělá všechno, aby lidi před registračními pokladnami ochránila,“ řekl Fiala. Při projednávání ve Sněmovně, a to především při druhém a třetím čtení, které jsou naplánovány na podzim, chce opakovaně a dlouhodobě vystupovat a vysvětlovat dopady zavedení registračních pokladen. Mluvit třeba chtějí o zkušenostech všech svých známých s registračními pokladnami v Chorvatsku.

„Potenciální přínosy pro stát jsou postaveny na vodě, z národohospodářského hlediska jsou marginální, ve srovnání s negativním dopadem registračních pokladen na malé a střední podnikání,“ poznamenal ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Státní rozpočet může podle propočtů ministerstva zavedením celkem získat z DPH a daně z příjmu dodatečně ze sektoru stravování a pohostinství a maloobchodu zhruba 12,5 miliardy korun. Doprovodné zákony k návrhu snižují sazby DPH ve stravovacích službách z 21 na 15 procent a zavádějí jednorázovou slevu až 5000 korun pro všechny poplatníky daně z příjmů fyzických osob, kterým v daném roce vznikla povinnost evidovat tržby. 

Proti opatření se staví opoziční strany TOP 09, ODS a Úsvit. Kritizovaly ji také Asociace podnikatelů a manažerů, Asociace soukromého zemědělství ČR nebo Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR.