Turisté již nechtějí do Tuniska, terorismus přihrál turisty Španělsku

Praha – V Tunisku došlo sice letos již ke dvěma teroristickým útokům na turisty, ale až ten druhý skutečně ovlivnil zájem turistů o severoafrickou zemi. Po teroristickém útoku v letovisku Sousse na sklonku minulého týdne dramatický upadl zájem o pobyty v zemi, kam dosud létalo na sto tisíc českých turistů za rok. Jako náhrada slouží turistům zejména Španělsko.

V pondělí po útoku sice oznámil předseda Asociace cestovních kanceláří a agentur Jan Papež, že lidé zájezdy většinou nestornují. Na druhé straně se během týdne ukázalo, že ani nenakupují nové. „Před měsícem jsme prodali dva až tři zájezdy týdně. Teď je to nula,“ porovnala Zuzana Soukupová, která se živí prodejem zájezdů dlouhá léta a ztrátu zájmu o Tunisko považuje za nevídanou. Také podle mluvčího CK Fischer Jana Osúcha se snížil počet prodaných zájezdů do Tuniska více než o 80 procent.

Problém představuje nezájem o rekreaci v Tunisku zhruba pro dvě desítky český cestovních kanceláří, které cesty do země organizují. Nepomohly ani slevy zájezdů prodávaných na poslední chvíli – podle Radky Šťávové z portálu Dovolená.cz klesly přibližně o třetinu na sedm tisíc korun. Podnikatelé na nezájem o Tunisko již zareagovali, někteří zemi odstranili z výloh a nahradili ji jinými destinacemi, kde zájem naopak roste.

Pláž v letovisku Hammamet
Zdroj: Frank May/ČTK/DPA

Krize turistiky totiž nenastává. Místo Tuniska si turisté vybírají zemi ležící poněkud severněji a západněji – Španělsko. „Baleárské ostrovy, Mallorka, Ibiza, Costa Brava, případně oblasti Almeria a Andalusia, tam jsou nárůsty meziročně až o deset procent,“ upozornil mluvčí Čedoku Hynek Špinar.

Větší zájem než v minulých letech je také o Chorvatsko. Navzdory vrcholící krizi neklesl zájem turistů o Řecko, kam míří stejně jako loni zhruba 300 tisíc českých turistů.

UDÁLOSTI: Zájezdy do Tuniska se téměř neprodávají (zdroj: ČT24)