Generali koupila od PSN obchodní dům Kotva

Společnost Generali Real Estate koupila od PSN obchodní dům Kotva v centru Prahy. Cenu ani jedna strana neuvedla, podle informací ČTK se pohybuje kolem čtyř miliard korun. Sedmipodlažní budovu s celkovou plochou 28 tisíc metrů čtverečních čeká rekonstrukce.

Development a celkovou rekonstrukci objektu převezme společnost Sekyra Group. „Cílem spolupráce se Sekyra Group je provést rozsáhlou rekonstrukci Kotvy tak, aby jí byla navrácena prestiž a status špičkové nákupní destinace v historickém centru Prahy,“ uvedla Generali Real Estate.

Obchodní dům Kotva byl otevřen v roce 1975 jako příklad luxusního československého obchodního domu. V době uvedení do provozu byla Kotva pátý největší obchodní dům v Evropě s prodejní plochou 22 160 metrů čtverečních, který dokázal díky dvěma tisícům zaměstnanců obsloužit až 75 tisíc zákazníků denně.

Obchodní dům patří mezi takzvanou druhou generaci českých obchodních domů. Stavba na půdorysu propojených šestihranů vznikla podle návrhu Věry Machoninové a Vladimíra Machonina a bývá považována za jednu z nejvýznamnějších českých staveb první poloviny sedmdesátých let.

Kotva i další obchodní domy po roce 1989 musely čelit nově vznikajícím moderním nákupním centrům. Obchodní dům se dlouhodobě potýkal s nedostatečným zájmem o pronájem obchodních ploch, v některých patrech zůstávaly volné prodejní plochy.