Listopadovým tržbám obchodníků pomohly prodeje on-line. Růst přesto zpomalil

Meziroční růst tržeb obchodníků, kromě prodejů motorových vozidel, v listopadu zpomalil na 2,9 procenta z říjnových 3,4 procenta, vyplývá z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). Na růstu tržeb v maloobchodu oproti loňsku se podle statistiků nejvíce podílely prodeje e-shopů. Meziměsíčně maloobchodní tržby stouply o 0,1 procenta.

Maloobchodní tržby za nepotravinářské zboží vzrostly v listopadu meziročně o 5,7 procenta a za potraviny o 0,2 procenta. Klesly například tržby z prodeje pohonných hmot, a to o 1,4 procenta.

„Vyšší tržby zaznamenaly všechny hlavní typy prodejen spotřebního zboží, nejvyšší tempo vykázal internetový a zásilkový prodej,“ sdělila ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková. Růst tržeb z prodeje zboží internetových obchodů a zásilkových služeb činil 14,5 procenta. Dařilo se i specializovaným prodejnám nepotravinářského zboží. Třeba tržby obchodů s počítačovými a komunikačními zařízeními stouply o 8,8 procenta.

„Výrazně více i tentokrát spotřebitelé nakupovali elektroniku, vybavení domácností a zboží pro volný čas. Tedy tradiční zboží, o které máme zájem především v dobách konjunktury a malých obav z budoucnosti. Čísla z obchodů tak vlastně docela dobře korespondují s vývojem důvěry spotřebitelů v ekonomiku, která zůstává navzdory častým a přehnaně chmurným předpovědím a vizím stále velmi silná,“ konstatuje analytik ČSOB Petr Dufek.

Celkový meziroční růst tržeb obchodníků za listopad byl vyšší po očištění o sezonní vlivy, kdy dosáhl 3,7 procenta. I podle očištěných údajů ale růst zpomaloval. V září totiž tržby v maloobchodu rostly po očištění o 4,9 procenta a v říjnu o 4,6 procenta.

„Maloobchodní tržby si zatím udržují solidní tempo. V průběhu letošního roku však očekáváme, že jejich dynamika bude postupně slábnout. Po předpokládaném loňském růstu maloobchodních tržeb bez prodejů aut o 5,2 % očekáváme v letošním roce zpomalení na 2,9 %,“ konstatuje ekonomka Komerční banky (KB) Jana Steckerová. 

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel vzrostly v listopadu bez očištění meziročně o 2,2 procenta a po očištění o 5,5 procenta. Meziměsíčně se zvýšily o 1,4 procenta.