V ČSOB by mělo během tří let zanikat 250 pracovních pozic ročně

Belgická finanční skupina KBC Group, která vlastní mimo jiné českou ČSOB, plánuje další snižování počtu pracovních míst v Belgii a Česku. Belgickou divizi by mělo do konce roku 2022 opustit 1400 zaměstnanců. V ČSOB v nadcházejících třech letech podle předpokladu zanikne 250 pracovních pozic ročně.

KBC letos v ČSOB zahájila transformaci, jejíž součástí jsou mimo jiné investice do nového podnikání, integrace administrativních služeb a služeb podpory, automatizace a urychlení digitálních procesů. Cílem je zrychlení reakcí na preference zákazníků a rozvoj nových služeb.

Změny mají pokračovat a jejich součástí bude i snížení počtu zaměstnanců v managementu. Záměrem je mít více zaměstnanců, kteří poskytují odborné poradenství klientům, a méně těch zapojených do opakujících se procesů.

I nadále počítáme s interními rotacemi a bereme v potaz přirozenou obměnu zaměstnanecké základny.
Patrik Madle
mluvčí ČSOB

ČSOB už podle prohlášení za roční období končící červnem snížila počet zaměstnanců o čtyři sta. Ve snižování počtů personálu chce v následujících třech letech pokračovat, ročně by jich mělo odejít nejméně 250. Vzhledem k běžné fluktuaci zaměstnanců firma doufá, že se jí podaří co nejvíce minimalizovat povinné propouštění. 

Některá místa z Belgie chce KBC přesunout do Brna

Také v Belgii hodlá banka snížit počty zaměstnanců hlavně přirozeným úbytkem. Propuštění se zde dotkne centrály, služeb podpory i pobočkové sítě. Zhruba 300 míst má být přesunuto do center sdílených služeb v Brně a v bulharské Varně.

ČSOB patří společně s Českou spořitelnou, Komerční bankou a UniCredit Bank mezi největší české banky podle výše bilanční sumy. Kromě banky ČSOB je součástí skupiny KBC v České republice také Hypoteční banka, Českomoravská stavební spořitelna, ČSOB Pojišťovna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing, ČSOB Factoring, ČSOB Asset Management a skupina Patria.

Skupina KBC působí v Belgii a střední a východní Evropě. Celkem má 42 tisíc zaměstnanců, z toho 40 procent v Belgii a 27 procent v České republice.