Vláda odvolala vedení ERÚ kvůli podezření z lobbingu. Novým šéfem je Trávníček

Novým předsedou rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ) jmenovala vláda Stanislava Trávníčka, dosavadnímu šéfovi rady Janu Pokornému neprodloužila mandát. Končí i radní Vlk a Outrata. Tři členové rady – Pokorný, Vlk a Outrata – systematicky jednali v souladu se zájmy regulovaných subjektů, tedy nejednali v souladu se zájmy spotřebitelů, vyplývá z informací bezpečnostních složek, řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Odvolané členy rady ERÚ Vladimíra Vlka a Vladimíra Outratu nahradí Martina Krčová a Petr Kusý. Všichni nově jmenovaní členové rady se podle ministra zúčastnili veřejného výběrového řízení a mají dlouholeté zkušenosti s ERÚ. Členy rady ERÚ jmenuje a odvolává vláda na návrh ministerstva průmyslu a obchodu, plně obsazená má pět členů.

Dalšími členy rady jsou Rostislav Krejcar a Ladislav Havel. Na konci července příštího roku skončí mandát Krejcarovi.

Havlíček: Nejednalo se o náhodný akt

Člena rady ERÚ může vláda odvolat v případě hrubého nebo opakovaného méně závažného porušení jeho povinností. Havlíček uvedl, že na základě opakovaných závažných informací bezpečnostních složek a na základě řady dalších prověřených informací je zřejmé, že Pokorný, Vlk a Outrata v posledních měsících hrubě porušovali své povinnosti vzhledem k nestrannosti a nezávislosti. „Nejednalo se o náhodný akt,“ uvedl ministr.

„Energetický regulační úřad patří mezi nejvlivnější organizace v zemi, ovlivňuje ceny za energie spotřebitelů. Jeho úkolem je ochránit zájmy zákazníka, proto členové rady ERÚ musí za každých okolností prokázat nezávislost a nestrannost. Pokud tak nečiní, jedná se o hrubé porušení povinností, což s ohledem na ochranu spotřebitelů nebudeme tolerovat,“ řekl Havlíček. Úterní jednání vlády o tomto bodu se podle ministra konalo s ohledem na zjištěné skutečnosti v utajeném režimu.

Odvolaní: Sejdeme se u soudu

Odvolaný člen rady ERÚ Vladimír Vlk
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK
Odvolaný člen rady ERÚ Vladimír Outrata
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

Odvolaný radní ERÚ Vlk se chce bránit soudní cestou. Odvolání ho překvapilo. Odmítá obvinění, že byl zlobbovaný energetickými firmami. „Bylo to pro mě překvapení. Pokud vím, tak jsem neudělal žádný trestný čin, ani jsem nic zásadního neporušil. Musí mi důkazně doložit, kde, čím a jak jsem byl lobbovaný. Já to zásadně odmítám,“ podotkl Vlk, který byl v minulosti dlouholetým členem zastupitelstva Roudnice nad Labem za ČSSD.

Úterní  vývoj kolem ERÚ překvapil také dalšího odvolaného člena rady Outratu - vnímá ho jako neodůvodněný. „Myslím si, že pan ministr by měl lépe vážit slova, protože se velice pravděpodobně stanou součástí soudní pře,“ řekl agentuře ČTK Outrata, který byl od začátku srpna 2017 do konce července 2018 předsedou rady. Dodal, že předpokládá, že se podobně jako Vlk bude bránit soudně.

Odvolaný šéf rady ERÚ Jan Pokorný
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

Ministr dodal, že pro lepší fungování rady ERÚ připravilo ministerstvo novelu energetického zákona, a to z důvodu nejednoznačně stanovených pravomocí a kompetencí členů a předsedy rady.

„Nově se plánuje posílení práv a kompetencí předsedy ERÚ, který bude současně fungovat jako generální ředitel, bude tedy řídit úřad a radu a jednat jménem úřadu. Rada bude nadále schvalovat všechny klíčové dokumenty a materiály a bude fungovat na podobném principu jako Český telekomunikační úřad,“ dodal resort.

Nový předseda rady ERÚ Trávníček, má zkušenosti v oblasti cenové regulace v elektroenergetice, mimo jiné je expertem na ceny za služby sítí a další ceny související s dodávkou elektřiny. Na energetickém úřadu už působil, podle webu Euro.cz skončil v roce 2012, v době masivního odchodu úředníků nespokojených s působením tehdejší předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové.

Vydáno pod