Obědy nejvíce zdražily v Ostravě, Olomouci a Ústí. Lidé jsou ochotni si připlatit

Za poslední rok – do konce června – zdražily obědy v restauracích o 6,2 procenta na 122,20 koruny. Nejdráž je stále v Praze, ale ceny poledních menu nyní rostou rychleji v regionech. Vyplývá to ze zjištění společnosti Edenred.

Průměrná cena obědů stoupla za poslední rok o 7,20 korun. „Vyšší náklady na suroviny si restauratéři automaticky promítají do cen,“ uvedl produktový manažer firmy Zbyněk Vystrčil. Dodal, že se zvyšující se kupní sílou lidí roste poptávka po dražším jídle. „Restauratéři se tak nebojí dávat na jídelní lístek i položky s vyšší cenovkou.“

Nejvíce se za oběd v červnu platilo v Praze: 136,90 koruny. V regionech se platilo méně, ale růst tam byl výraznější. Například v Ostravě meziročně obědy zdražily o 7,6 procenta na 113,7 koruny, uvedla firma, která nabízí stravenky Ticket Restaurant. Po Ostravě se nejrychleji zdražovalo v Olomouci a Ústí nad Labem, kde byl nárůst o 7,2 procenta.

Dvacet korun nad stravenku

Nejčastější hodnota stravenek v Česku se nyní pohybuje kolem 100 korun. Na jeden průměrný oběd si tak Češi připlácejí asi dvacetikorunu.

Hodnota ideální stravenky, při které firmy i zaměstnanci dosáhnou maximální daňové úspory, je podle Edenred letos 123 korun. Tato firma sleduje útraty zaměstnanců za obědy od prosince 2015. Každý měsíc tvoří statistiku téměř 1,3 milionu transakcí v restauracích. Index je sestavený z plateb více než 150 tisíc zaměstnanců, kteří k úhradě obědů používají platební stravenkovou kartu.