Američané zruší cla na ocel a hliník z Kanady. Ottava zároveň odstraní odvetná cla

Spojené státy do 48 hodin zruší cla na dovoz oceli a hliníku z Kanady. Obě země to oznámily ve svém pátečním společném sdělení. Kanada souběžně zruší odvetná cla na americké výrobky. Obdobný krok se čeká mezi USA a Mexikem, které by jej podle informovaných zdrojů měly oznámit také ještě v pátek, napsala agentura Bloomberg.

Místo cel bude podle sdělení zaveden monitorovací systém, který by měl zajistit, aby se do USA a Kanady nedostaly suroviny z jiných států, jež z amerických cel na ocel a hliník výjimku nedostanou. Dohoda nezavádí na dovoz oceli ani na hliník kvóty.

Podle vysoce postaveného mexického činitele, s nímž hovořila agentura Reuters, Mexiko ihned poté, co Washington oznámí zrušení amerických cel i pro ně, také zruší odvetná cla na americké výrobky.

Zrušení cel podle agentury Reuters otevírá cestu k uzavření nové obchodní dohody mezi USA, Kanadou a Mexikem. Takzvaná USMCA nazvaná podle jejich začátečních písmen byla podepsaná loni, má nahradit 25 let starou Severoamerickou dohodu o volném obchodu (NAFTA) a schválit ji ještě musejí parlamenty.

Kanadský premiér Justin Trudeau označil nejnovější vývoj za „úžasnou zprávu“. Jak připomněla agentura Reuters, cla sice pomohla americkým výrobcům oceli a hliníku, poškodila ale jiné sektory ekonomiky, jako například zemědělství.