Zelenina podražila téměř o osmdesát procent, na vině je loňské počasí

Zelenina na tuzemském trhu výrazně zdražila, její ceny byly v únoru podle Českého statistického úřadu meziročně vyšší bezmála o 80 procent. Výrazný cenový růst podle předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy Petra Hanky souvisí s loňskou špatnou úrodou, kterou zavinilo suché a teplé počasí.

Na výrazné zdražování zeleniny poukázaly únorové údaje statistického úřadu. „Na letošních cenách zeleniny se nejvíc podepsalo počasí. Klimatické problémy, které byly v České republice, byly i po celé Evropě,“ řekl Hanka.

Zeleniny je tak nyní podle něj kvůli špatné úrodě nedostatek v celé Evropě a její ceny kvůli tomu rostou. Nejvíce na zahraničních trzích podražila petržel a cibule, ale znatelné je to i u dalších druhů zeleniny.

Vývoj ceny cibule
Zdroj: ČSÚ

Vysokou cenovou úroveň by měla korigovat zelenina z nové sklizně, která bude do obchodů postupně posílána od jarních měsíců.

Vývoj průměrné ceny brambor
Zdroj: ČSÚ

Většina zeleniny pochází ze zahraničí

„Naše ceny kopírují situaci v zahraničí,“ podotkl šéf Zelinářské unie. Tuzemská produkce zeleniny totiž pokrývá zhruba jen 35 procent spotřeby Česka. „Ve chvíli, kdy končí pěstitelská sezona, jsme odkázáni na skladovací kapacity. Protože jsou nedostatečné, tak velkou část spotřeby kryjeme dovozem a cena odpovídá cenám na evropských trzích,“ přiblížil Hanka.

A dovoz zeleniny do Česka stále roste. Loni bilance zahraničního obchodu v této kategorii plodin vykázala už více než jedenáctimiliardový schodek. Jde o dlouhodobý vývoj. V roce 2009 jeho hodnota podle statistiků obnášela 9,3 miliardy korun, loni to bylo už 13,8 miliardy.

Ze statistik Zelinářské unie pak vyplývá, že nejvíce zeleniny se do Česka přiváží z Nizozemska, Španělska, Polska, Německa a Itálie. Z Nizozemska a Španělska pocházejí hlavně rajčata, salátové okurky, papriky, česnek, mrkev či cibule. Polské firmy na tuzemský trh dodávají cibuli, hlávkové zelí, salátovou řepu, ředkvičky, květák a kedlubny.

V Česku se zelenina pěstuje zhruba na 10 až 11 tisících hektarech. V roce 2017 tuzemská produkce zeleniny obnášela 265 tisíc tun. Loňská produkce českých zelinářů podle odhadu pěstitelů kvůli rychlému nástupu teplého počasí na jaře i suchému létu klesla zhruba o desetinu. Definitivní údaje o loňské sklizni zeleniny zatím nebyly zveřejněny.