Česká spořitelna i mateřská Erste Group zvýšily zisky. V případě Erste zřejmě porostou i dividendy

České spořitelně loni vzrostl čistý zisk meziročně o 5,1 procenta na 15,4 miliardy korun. Provozní zisk se zvýšil o 9,3 procenta na 20,8 miliardy korun. Výsledek ovlivnily hlavně výrazně rostoucí úrokové výnosy a stabilní náklady. Neauditované konsolidované výsledky zveřejnila Česká spořitelna na svém webu. Rekordního zisku dosáhla loni i mateřská Erste Group.

Čistý úrokový výnos za loňský rok dosáhl 27,8 miliardy korun, což je o 9,7 procenta více než o rok dříve. „Na růst čistého úrokového výnosu jako nejdůležitější složky provozních výnosů mají největší vliv rostoucí úvěrové obchody a zvyšování úrokových sazeb Českou národní bankou,“ uvedla Česká spořitelna.

Spořitelna je největší banka v Česku podle počtu klientů, kterých má přes 4,7 milionu. Rakouská finanční skupina Erste Group Bank, která Českou spořitelnu vlastní, je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Erste loni zvýšila čistý zisk o 36 procent na rekordních 1,79 miliardy eur (zhruba 46 miliard korun).

„Výborných finančních výsledků jsme dosáhli zejména růstem úvěrů poskytovaných jak privátním klientům, tak firmám. Celkový objem privátních hypoték meziročně vzrostl o více než 11 procent, stejným tempem rostly i úvěry velkým korporátním klientům. Důvěra klientů se pozitivně promítla i do růstu depozit,“ uvedl předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon.

„Kromě dosažených obchodních výsledků jsme během roku uvedli na trh inovace a nová digitální řešení. Klíčová byla migrace klientů na novou digitální platformu George. Ke konci roku měl George již 1,3 milionů uživatelů a více než půl milionu našich klientů aktivně využívalo aplikaci v mobilu. Jednalo se o historicky největší migraci klientů na českém bankovním trhu,“ doplňuje Salomon.

Erste
Zdroj: ČT24/Erste

Mateřská Erste Group dosáhla rekordního zisku, zřejmě zvýší dividendy

Rakouská bankovní skupina Erste Group, která vlastní Českou spořitelnu, loni zvýšila čistý zisk o 36 procent na rekordních 1,79 miliardy eur (zhruba 46 miliard korun), vyplývá z předběžných výsledků, které firma zveřejnila. Vedení banky rovněž potvrdilo, že na valné hromadě akcionářů navrhne zvýšení dividendy na 1,4 eura na akcii z 1,2 eura na akcii v předchozím roce.

„Celoroční čistý zisk, který se zvýšil o více než třetinu na téměř 1,8 miliardy eur, je nejen nejlepším v naší historii. Je rovněž narozeninovým dárkem pro naše zakladatele, kteří před dvěma sty lety vytvořili podnikatelský model, jenž výrazně proměnil regiony, ve kterých jsme dnes opět aktivní,“ uvedl šéf společnosti Andreas Treichl.

Provozní zisk vloni vzrostl na 6,9 miliardy eur z 6,7 miliardy eur v předchozím roce. Banka s růstem provozního zisku počítá i v letošním roce. Uvedla také, že očekává solidní makroekonomický vývoj na svých hlavních trzích, včetně České republiky a Slovenska.