Polskému dozoru už nedůvěřujeme, naše kontroly jsou nezbytné, říká Toman. Podle Varšavy se kauza zveličuje

V Česku začala platit mimořádná veterinární opatření pro dovoz veškerého hovězího masa z Polska. Jde o reakci na aktuální nález masa se salmonelou. Testování zdravotní nezávadnosti je podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) nezbytné, Praha podle něj už nedůvěřuje polskému systému dozoru nad potravinami. Reagoval tak na polského ministra zemědělství Jana Krzysztofa Ardanowského, podle něhož česká strana problém zveličuje.

Ministr Ardanowski prohlásil, že věc zveličují ty země, které v oblasti produkce potravin nestačí na polskou konkurenci. „Možná právě kvůli tomu, že se nám dobře daří, je každá záminka dobrá k tomu udeřit na nás,“ řekl v rozhovoru pro Radio Wnet.

„Je to zveličované, protože z toho má někdo užitek. Buď jsou volby, nebo chtějí rozvíjet svoji produkci a prohrávají v konkurenci s námi, protože vyrábíme více a levněji,“ tvrdí šéf polského resortu zemědělství.

Varoval také, že jestli Polsko bude ze strany Česka „vydírané“, může začít s kontrolami českého piva.

Toman: Museli jsme reagovat

„Slova polského ministra, že problém zveličujeme, považuji za snahu odvrátit pozornost od skutečného problému. Už před třemi týdny jsem jej upozornil, že přetrvává naše nedůvěra v polský systém dozoru nad potravinami a jsme připraveni přijmout v případě nutnosti další opatření. Pokud se na náš trh dostalo sedm set kilo masa s nebezpečnou salmonelou, bylo jasné, že musíme reagovat,“ uvedl český ministr.

Toman zároveň požádal svůj polský protějšek o telefonický rozhovor, zaslal mu také dopis. Po víkendu by se měl setkat s polskou velvyslankyní Barbarou Ćwiorovou. 

Česká strana se ohradila i proti středečnímu tvrzení Polska, že nezadala informace o nalezení salmonely v polském hovězím do Systému rychlého varování Evropské unie (RASFF). „Národní kontaktní místo pro RASFF vložilo do systému varování informaci ve středu ve 13:06, zatím nebyla informace schválena ze strany Evropské komise,“ řekl za Státní veterinární správu Petr Majer.

Předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal zase považuje polská vyjádření ohledně případných kontrol českého piva za překvapivá. „S českým pivem nikdy žádný problém nebyl. Polská strana je jako příklad možného odvetného opatření zjevně zvolila z čistě symbolických důvodů,“ sdělil Šámal. Není podle něj žádný důvod se domnívat, že by slova o zavedení kontrol českého piva měla racionální základ.

V Česku vstoupila ve čtvrtek v platnost mimořádná veterinární opatření. Příjemci polského hovězího ho musí nechat vyšetřit v akreditované laboratoři na bakterie salmonely. Žádnou zásilku nesmějí uvést na trh dříve, než dostanou vyhovující výsledky.

Události, komentáře: Polské maso (zdroj: ČT24)

„My nad tím budeme provádět dozor, to znamená, že budeme kontrolovat dodržování mimořádných veterinárních opatření. Pokud by je porušili, tak jim hrozí sankce až do dvou milionů korun,“ upozornil ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

„Uvidíme, jaké budou výsledky, Jsou to mimořádná opatření, která mohou trvat dlouhou dobu, uvidíme, jak na to Polsko zareaguje. Nejsem schopen říct, jestli budou trvat 14 dnů, měsíc nebo déle,“ doplnil Semerád. 

Někteří obchodníci už přestávají hovězí v Polsku nakupovat. „Cílem přijímaných opatření není zákaz obchodování s žádným z členských států, tedy ani s Polskem, protože volný pohyb zboží je základním pilířem fungování EU. Případný zákaz dovozu by musel být koordinován s Evropskou komisí a ostatními členskými státy, aby se zabránilo dovozu masa přes další země,“ uvedlo ministerstvo.