Americký akciový index Dow Jones vyskočil o více než tisíc bodů. Jde o nejrychlejší růst v historii

Americké akcie ve středu výrazně vzrostly a po návratu investorů z oslav vánočních svátků se zotavily ze všech ztrát, které utrpěly na Štědrý den. Dow Jonesův index, který zahrnuje třicítku předních akcií, si poprvé v historii (založen 26. 5. 1896) připsal v jednom dni více než tisíc bodů. Akciové trhy v Asii na to ve čtvrtek reagovaly smíšeně. Japonský index Nikkei 225 přidal výrazných 3,9 procenta, zatímco například čínské indexy Hang Seng a Shangai ztratily 0,6 procenta. Evropské akcie v průběhu čtvrtka postupně prohlubovaly své ztráty.

Středeční obchodování znamenalo pro všechny tři hlavní americké akciové indexy nejlepší den od 23. března 2009. Největší zisky si připsaly technologické společnosti, maloobchodní prodejci a akcie farmaceutických a internetových firem.

Širší index S&P 500 se přitom v předchozích dnech blížil stavu, při němž se hovoří o takzvaném medvědím trhu, kdy akcie vykazují dlouhodobý pokles. Například jen na Štědrý den ztratil ve zkráceném obchodování 2,71 procenta (Dow Jones ve stejný den přišel o 2,91 % a Nasdaq o 2,21 %). 

Dařilo se maloobchodu i energetice

Americké vánoční tržby se podle údajů vydavatele platebních karet Mastercard zvýšily o 5,1 procenta na více než 850 miliard dolarů (19,3 miliardy korun). To byl nejsilnější nárůst za posledních šest let. Dílčí retailový index S&P 500 poskočil o více než pět procent a samotné akcie největšího internetového prodejce Amazon přidaly téměř deset procent.

Energetickým firmám zase pomohly vyšší ceny ropy. Ty ve středu vykázaly nejvyšší zisk za více než dva roky. Rostly i bankovní tituly.

Další uklidňující zprávou pro trhy bylo ujištění ekonomického poradce Bílého domu, že americký prezident Donald Trump se nechystá odvolat současného šéfa centrální banky (Fed). Ještě v pondělí totiž Trump uvedl, že je to právě Fed, kdo může za problémy americké ekonomiky.

Japonský index Nikkei 225 přidal ve čtvrtek výrazných 3,9 procenta. List Wall Street Journal však ve svém tweetu připomněl, že za rok je zatím ve ztrátě 12 procent a zřejmě skončí poprvé za sedm let v minusu.

Evropské akcie začaly v průběhu čtvrtka své ztráty postupně zvyšovat. Britský FTSE 100 i celoevropský Stoxx 500 tak ztrácely ve čtvrtek kolem poledne 0,5 procenta, o dvě hodiny později už to bylo procento. Německý DAX takto prohloubil ztrátu z 1,3 procenta na 1,9 %. V malém zisku 0,2 procenta se naopak kolem poledního pohyboval francouzský CAC 40. O dvě hodiny později byl již také v záporu 0,2 procenta.