Dalibor Zelený skončil v představenstvu ČD

Praha - Dozorčí rada Českých drah odvolala představenstvo firmy včetně Dalibora Zeleného, který však nadále zůstává v pozici generálního ředitele. O jeho nahrazení se bude jednat zítra. Novým předsedou představenstva se stal dosavadní náměstek ředitele ČD pro ekonomiku a techniku Daniel Kurucz, který zřejmě bude také Zeleného nástupcem.

Generálního ředitele Českých drah musí zvolit nově ustavené představenstvo, které poprvé zasedne v pátek ráno. Očekává se, že se jím stane Kurucz, někdejší šéf jedné z firem koncernu Agrofert.

Do představenstva Českých drah byli s účinností od 21. února jmenováni vedle Kurucze ještě současný náměstek generálního ředitele pro osobní dopravu Michal Štěpán a Pavel Krtek, vyplývá ze sdělení drah pro pražskou burzu. V představenstvu tak vedle Zeleného skončil také Karel Otava.

Zelený jako generální ředitel ČD

Když bývalý ministr dopravy Zdeněk Žák oznámil jmenování nového ředitele Českých drah, hovořil o Daliboru Zeleném jako o „jedné z nejvíce respektovaných manažerských osobností v evropském měřítku“. Celoživotní železničář vedl ČD už v minulosti, v době opoziční smlouvy. Po Žaludovi byl druhým nejdéle sloužícím ředitelem.

Krátce poté, co se loni ujal řízení ČD, zrušil plánovaný nákup osmi vlakových souprav Railjet od společnosti Siemens za 2,8 miliardy korun. Ty měly doplnit sedm týchž souprav, jež objednalo předchozí vedení drah. V polovině prosince 2013 konstatovala dozorčí rada ČD, že je se Zeleného prací spokojena a za předchozích pět měsíců mu přiznala odměny tři čtvrtě milionu korun. Zároveň mu však odmítla prodloužit manažerskou smlouvu.

Více informací o Daliboru Zeleném naleznete ZDE.

Daniel Kurucz
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Přichází Daniel Kurucz, spojený s Agrofertem

Do Českých drah přišel v květnu loňského roku (ještě za bývalého vedení v čele s Petrem Žaludou) nejprve jako výkonný ředitel pro provoz a techniku. Po výměně vedení a nástupu Dalibora Zeleného pod něj připadla ještě ekonomika.

Kurucz vedl od roku 2011 divizi speciální chemie v Agrofertu, zasedal v jeho představenstvu a vedl též Synthesii. Z čela chemičky odešel nečekaně rychle v březnu 2013, podle obou stran po vzájemné dohodě.

K poslední výměně na postu šéfa státních drah došlo koncem července 2013. Nově zvolené představenstvo tehdy odvolalo generálního ředitele Petra Žaludu, který se ve vedení firmy pohyboval od roku 2008. Žák mu vyčítal příliš vysoké zadlužení dopravce (čtěte víc).