Průzkum: Nábory firem zůstanou do konce roku vysoké

Čeští zaměstnavatelé plánují i ve 4. čtvrtletí letošního roku nabírat nové zaměstnance stejně vysokým tempem jako v předchozím období. Vyplývá to z pravidelného průzkumu společnosti Manpower mezi 750 zaměstnavateli v soukromém i veřejném sektoru v ČR. V Česku je letos rekordně nízká nezaměstnanost.

Přijímat nové zaměstnance plánuje podle průzkumu sedm procent zaměstnavatelů, naopak jedno procento očekává snižování počtu zaměstnanců. Na 90 procent oslovených firem uvedlo, že během čtvrtého čtvrtletí změnu nechystá.

Čistý index trhu práce tak činí plus šest procent, stejně jako v předchozím čtvrtletí. Pro poslední čtvrtletí je to ale druhá nejvyšší hodnota od roku 2008.  

„Nezaměstnanost je nejnižší v historii a náborové plány firem zůstávají velmi pozitivní. V roce 20017 jsme pozorovali zpomalení tempa náborů, nicméně od poloviny roku 2018 vidíme jejich zrychlení na hodnoty z let 2015 a 2016,“ uvedla generální ředitelka ManpowerGroup ČR Jaroslava Rezlerová.

Nejvíce nabírají velké firmy

Zaměstnavatelé ve všech čtyřech kategoriích rozdělených podle velikosti podniku očekávají nárůst počtu zaměstnanců. Nejvíce nabírají velké společnosti nad 250 zaměstnanců, kde 35 procent bude nabírat a pouze pět procent propouštět. Čistý index je tedy plus 30 procent. Středně velcí zaměstnavatelé jej vykazují plus 15, malé podniky a mikropodniky plus pět.

Co se týče odvětví, tak v osmi z deseti z nich předpovídají zaměstnavatelé zvyšování počtu pracovních sil. Nejsilnější náborové plány mají zaměstnavatelé v odvětví výroby a rozvodu elektřiny, plynu a vody a stavebnictví s indexem plus deset. Následuje velkoobchod a maloobchod s indexem plus devět a zpracovatelský průmysl (plus osm). Pesimistické náborové plány hlásí v odvětvích ubytování a stravování (minus sedm) a těžba nerostných surovin (minus dvě procenta).

Vydáno pod