Na cihly už se čeká i tři měsíce. Stavební boom dál nabírá na rychlosti

Události ČT: Stavbařům chybí cihly i další materiál (zdroj: ČT24)

Stavební firmy v Česku staví stále víc – celkem obor letos v květnu meziročně posílil o deset procent. I proto se firmy potýkají s nedostatkem cihel a dalšího materiálu na trhu. Víc staví jak rodiny, které využívají výhodných úvěrů, tak i velcí developeři.

Třeba Vojtěch Zeman čeká na dodání ztraceného bednění dva měsíce. „Už mám objednáno od začátku června, máme konec července a ztracené bednění pořád není, nezvedají telefony, nikdo nereaguje, nikdo neví, kdy ho přivezou, snad v půlce srpna,“ popsal současnou situaci Zeman. A na trhu nechybí jen bednění, velký problém je také s nedostatkem cihel.

Podle obchodního a marketingového ředitele společnosti Heluz Petra Stejskala tam, kde firma zabývající se výrobou cihel skladuje řádově statisíce palet, jsou jich dnes jen desetitisíce. Majitele už má ale i každá cihla, kterou stroje zrovna vyrábějí. Nezastaví se ani na minutu. Dokonce je i opravují za plného provozu.

Ještě před rokem byli schopni dodat své zboží během pěti dnů, dnes lidé čekají až tři měsíce. „Jestli byly kapacity přizpůsobené na zhruba 20 až 25 tisíc bytových jednotek, tak teď je poptávka na 30 až 35 tisíc,“ vysvětlil Stejskal.

  • na konci června 2018
    94 000 Kč/m²
  • na konci roku 2017
    85 223 Kč/m²

A velké stavební firmy tak raději nakupují i materiál na sklad, než aby chyběl.

„U věcí, které bychom chtěli začít stavět teď, si mnohem lépe vybíráme tak, abychom nebyli postiženi nedostatkem materiálu. Některé materiály musíme mimo standardní dobu objednávat o tři měsíce dříve,“ uvedl generální ředitel společnosti Skanska Michal Jurka.

Jedním z důvodů, proč chybějí cihly, je i fakt, že ze stavitelství – tedy i z výroby materiálu – odešlo po ekonomické krizi přes 60 tisíc pracovníků.

A ceny bytů v Česku dál prudce rostou. V Praze jen za první pololetí zdražily o čtvrtinu. Průměrně teď metr čtvereční nového bytu stojí 94 tisíc korun. Na začátku roku to bylo o 9 tisíc méně. I kvůli vyšším cenám počet prodaných bytů klesá – v hlavním městě meziročně o 3,5 procenta. Lidé jich v prvním pololetí koupili zhruba 3 tisíce. Volných je teď k dispozici více než 4 tisíce.