Zpoždění se Českým drahám prodražuje. O možnosti dostat odškodnění ví totiž stále více lidí

Za zpoždění vlaků zaplatily letos v prvním pololetí České dráhy cestujícím 590 tisíc korun. Bylo to bezmála o 200 tisíc víc než za stejné období o rok dříve. Vyšší vyplacenou částkou ovlivnily nejen nehody či špatné počasí, ale také lepší informovanost pasažerů.

Ve vnitrostátní dopravě vyplatil národní dopravce za prvních šest měsíců přes 137 tisíc korun, v meziročním srovnání více než dvojnásobek. 

Jednou z událostí, která se na tom podílela, byla nehoda z 10. června mezi Kolínem a Velimí. Rychlík zde srazil muže a vlaky pak nabraly zpoždění. 

„Nárůst žádostí o odškodnění souvisí s osvětovou činností společnosti a tedy s větší informovaností cestujících o možnosti odškodnění. Dále jsou to konkrétní příklady, kdy mají cestující nárok na odškodné, jako třeba právě mimořádnost u Kolína, kde došlo ke zdržení dvě hodiny s vyšší mírou odškodného,“ uvedl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

České dráhy odškodňují podle nařízení Evropského parlamentu a podle Smluvních přepravních podmínek. Může to být odškodnění cestujících ve výši 25 či 50 procent z ceny jízdenky, případně jednorázové odškodění. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Roste i výše odškodnění v mezinárodní dopravě. ČD zaplatily za šest měsíců zpožděnky za 453 tisíc korun, to je zhruba o 121 tisíc korun více než v první polovině loňského roku. 

Vlaky měly zpoždění hlavně kvůli silnému větru a špatnému počasí. „Jde například o následky vichřice a bouřky, které způsobily poruchy trakčního vedení a poruchy zabezpečovacího zařízení,“ popsal Šťáhlavský.

Dalším důvodem bylo zpoždění vlaku z cizího státu. „Podle dohody odškodňuje železnice, která vystavila jízdenku, bez ohledu na to, kde došlo ke zpoždění. Držitel mezinárodní jízdenky vydané u ČD tak žádá o odškodné u ČD i v případě, že vlak byl zpožděn například v Berlíně,“ uzavřel mluvčí dopravce. 

  • České dráhy na svých stránkách slibují, že při zpoždění 60 a více minut dostanou cestující odškodnění. 
  • Rozlišují při tom cestování po ČR a mezinárodní cesty. 
  • Při cestování po Česku je možné získat odškodnění 25 % z ceny jízdenky, pokud celková cena jízdného pro jednosměrnou cestu pro jednoho cestujícího činí nejméně 400 Kč při zpoždění 60 až 119 minut.
  • Druhou možností je odškodnění 50 % z ceny jízdenky, pokud celková cena jízdného pro jednosměrnou cestu pro jednoho cestujícího činí nejméně 200 Kč při zpoždění 120 a více minut
  • Existuje i varianta jednorázového odškodnění pro držitele jízdenky IN 10 ve výši:
  • 50 Kč při zpoždění 60 až 119 minut
    100 Kč při zpoždění 120 a více minut.
  • Cestující má právo na přiměřenou náhradu nákladů za ubytování do výše 500 Kč na osobu v případě, pokud odmítne využít svého práva na dokončení cesty alternativním způsobem (např. taxislužby).
  • Na stránce je připojen i formulář žádosti o odškodnění, k němuž se přiloží originály všech dokladů. Držitelé jízdenky IN 100 přiloží originál potvrzení o zpoždění vlaku vystaveného průvodčím a kopii lícové strany své In Karty.
  • Vyplněný formulář žádosti musí být odevzdán do šesti měsíců od prvního dne platnosti jízdního dokladu u pokladní přepážky ČD nebo zaslán na adresu České dráhy, a.s. – OPT Olomouc, oddělení podílování, odúčtování a urovnání vztahů, Vídeňská 15, 772 11 Olomouc.
  • Žádost bude vyřízena do 1 měsíce od jejího podání, a to buď zasláním dobropisu na adresu cestujícího, nebo zamítnutí žádosti s řádným vysvětlením a zdůvodněním.
  • Jednorázové odškodnění ve výši 30 Kč je možno získat přímo ve vlaku u průvodčího například pokud chybí vůz 1. třídy a cestující se prokáže jízdenkou pro 1. třídu. Existují i další příklady, kdy je možno získat toto odškodnění při neplnění vybraných standardů u vlaků vyšší třídy. 
  • Při mezinárodních cestách  odškodňují železniční dopravci cestující v zemích EU, v Norsku a ve Švýcarsku při zpoždění 60 a více minut.
  • Jedná se o odškodnění:
  • 25 % z ceny mezinárodní jízdenky, pokud celková cena jízdného pro jednosměrnou cestu pro jednoho cestujícího činí nejméně 16 EUR u zpoždění 60 a více minut.
  • 50 % z ceny mezinárodní jízdenky, pokud celková cena jízdného pro jednosměrnou cestu pro jednoho cestujícího činí nejméně 8 EUR při zpoždění 120 a více minut.
  • Pro síťové jízdní doklady (RPT) platí zvláštní podmínky.
  • Odškodnění je možno získat i za nefunkční topení/ klimatizaci. V mezinárodní přepravě je nárok na přiměřenou náhradu za ubytování a nezbytný přesun na ubytování v místě, kde došlo k ujetí přípoje. Nebo pokud je to za daných okolností možné, ČD bezplatně poskytnou ubytovací voucher na smluvní ubytovací zařízení. Jestliže leží cílová stanice v ČR, je nárok na alternativní přepravu dle podmínek vnitrostátní přepravy.
  • Stránky ČD obsahují i adresu, kam posílat žádosti od odškodnění u dokladů vydaných Českými drahami (České dráhy, a.s., Odúčtovna přepravních tržeb, Oddělení podílování, odúčtování a urovnání vztahů v OP, Vídeňská 15, 772 11 Olomouc) i adresy reklamačních služeben jednotlivých železničních dopravců. 
  • Zdroj: webové stránky Českých drah